Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Timp de preparare 2 ore

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

Pentru aluat: punem faina intr-un bol si amestecam putin cu telul, iar in mijloc facem o gaura unde adaugam drojdia pe care am dizolvat-o intr-o lingura de zahar si 50ml lapte cald, presaram putina faina. deasupra si lasam cateva minute pana incepe sa crape. Intre timp se incinge laptele cu zaharul si vanilia, se adauga coaja de portocala, iar separat intr-un castron se bat ouale cu albusurile si se presara putina sare. Cand drojdia a crescut putin punem laptele si ouale peste ea si incepem sa framantam un aluat omogen dar lipicios, adaugam treptat untul caldut, pe care l-am topit la microunde si framantam bine pana incorporam toate ingredientele, iar aluatul este. moale și ușor de întins. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Pentru crema: Se pune laptele pe foc impreuna cu zaharul, cacao si pesmet pana se topeste zaharul, se stinge focul si se adauga nuca macinata si putina esenta de rom. Se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand. (Dacă mai aveți nevoie de nuci, puteți adăuga mai multe dacă crema este încă moale). Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in 2 si intindem fiecare parte intr-un dreptunghi pe masa de lucru, adaugam jumatate din compozitia de crema si rulam frumos, apoi asezam-le in tava tapetata cu hartie de copt. Mai lasam sa creasca putin si apoi le ungem cu galbenusul amestecat cu 2 linguri de lapte, apoi le dam la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 1 ora. Cand sunt gata, le ungem cu putina apa si le acoperim cu hartie si un prosop de bucatarie pentru a le mentine pufoase. Poftă bună!

Ingrediente Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

800g faina

1/2 lingurita sare

1 cubulet de drojdie

2 oua+ 1 albu

300ml lapte

120g zahar

1 plic zahar vanilat

150g unt

coaja de la 1 portocala

Crema: 150 ml lapte

3 linguri cacao

60g zahar

3 linguri pesmet

5-6 linguri nuca macinata

esenta de rom

Pentru uns: 1 galbenus de ou

2 linguri lapte

Categorii