Cozonac din...bile

Timp de preparare 2 ore si 15 minute

Dificultate Ridicata

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Cozonac din...bile

Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ o ora. In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei. Se lasa la cald la dospit o ora. Apoi se pune pe masa presarata cu faina si se imparte in 3 parti egele.Fiecare parte se imparte apoi in 16 bile pe care le rotunjim , le acoperim si le mai lasam 15 minute sa dospeasca. Se intind bilele apoi cu sucitorulsau cu mana ;8 bucati( bile) se umplu cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie. Celelalte 8 se umplu cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie,rahat si esenta de vanilie. Se refac bilele pe care le vom monta in tava de coconac unsa, astfel:pe randul de jos in stanga 4 bile cu mac si in dreapta 4 bile cu nuca, asezate in zig-zag cum se vede in poza. Venim cu al doilea rand de bole pe care le umplem la fel, 4 cu mac si 4 cu nuca si le punem deasupra celor din tava tot in zig-zag. Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci. Ii lasam acoperiti sa mai dospeasca aproximativ 15 minute. Ungem apoi cozonacii cu oul bine batut. Pentru ca stiam ca se vor ridica mult cozonacii, le-am pus niste inaltatoare din carton, apoi i-am dat la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade pentru aproximativ 60-70 de minute( depinde de cuptor) pina se rumenesc frumos cozonacii. Lasam cozonacii sa se raceasca in formele lor, apoi ii scoatem si ii putem felia. Pofta mare ! Mai multe poze : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2012/05/cozonac-dinbile.html

Ingrediente Cozonac din...bile

Minunata idee de a face cozonacul din bile umplute

l-am luat de la Lia de pe blogul Bucataresele vesele.

Doar ideea de...constructie !Multumesc frumos Lia

dar reteta este tot a maicutei mele dragi....

Pentru aluat:

1,700 kg faina

500 g zahar

1 lingurita sare

3 oua

2 galbenusuri

un varf cutit sofran

esenta rom

esenta vanilie

coaja rasa de la o lamaie

50 g drojdie

2 linguri untura

Umplutura:

300 g nuca macinata

250 g zahar

250 g mac

130 g zahar

coaja rasa de lamaie

100 g rahat

100 g stafide

600 ml lapte caldut

1 ou pentru uns deasupra

Din intreaga cantitate va ies 3 cozonaci mari si pufosi !

Categorii