Cozonac dospit la rece
Reteta culinara Cozonac dospit la rece din categoria Dulciuri. Cum sa faci Cozonac dospit la rece
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Cozonac dospit la rece
Reteta mea preferata de cozonac este in principiu aceeasi, cu mici variatiuni in functie de ce ingrediente am prin casa (aici ma refer la umpluturi). Este de fapt reteta mamei, care mie imi place foarte mult, cu aluat oparit. Am mai incercat si alte retete, dar m-am intors la aceasta. Cu totii stim povestea cu cozonacul care trebuie framantat la cald, cu ingrediente aduse la temperatura camerei cu ceva vreme inainte, cu o camera incalzita de mai, mai sa lesini, fara curenti de aer si asa mai departe. Si uite asa intr-o zi, cand nu aveam timp de toate cele, m-am gandit sa experimentez reteta cozonacului dospit la rece si vreau sa spun ca m-am declarat foarte multumita de rezultat si am ramas cu aceasta metoda. Apoi am vazut ca nu eram singura, caci si altii au incercat si s-au declarat multumiti. Cand vreau sa fac cozonac, il inmoi de seara, il lasa la frigider pana dimineata, apoi continui treaba. Pe langa faptul ca reduc mult timpul cu statul pe langa el, mi se pare ca are un gust mult mai bun. Am folosit umpluturi diferite la fiecare dintre ei, insa poze nu am decat de la cel cu cacao, nuci si merisoare, caci restul au plecat putin la munte, impreuna cu fiul meu ;)
Ingrediente Cozonac dospit la rece
1,5 kg faina
500 gr zahar+ptr presarat deasupra
750 ml lapte
70-80 gr drojdie proaspata
8 oua
1 1/2 sare
coaja rasa de lamaie si portocala
1 lingura rom
2-3 linguri ulei
300 gr unt
umplutura:
nuca, stafide, merisoare sau orice doriti
1 galbenus+2 linguri lapte ptr uns