Cozonac stea cu nuca si coaja de portocala
Instructiuni de preparare Cozonac stea cu nuca si coaja de portocala
A facut aluatul. A desfacut drojdia cu o lingurita de zahar,a adaugat 2 linguri de lapte si 3 linguri de faina. A amestecat si am lasat sa creasca pana se-a dublat volumul.
Intr-un lighenas am cernut faina. Laptele ,zaharul,galbenusurile le-a pus intr-o craticioara si am pus-o pe foc foarte mic, amestecind continuu, pana s-a topit zaharul. A tras-o de pe foc si a lasat-o sa se racoreasca.
In faina cernuta a amestecat untura netopita si apoi maiaua, ce a avut-o la crescut. A amestecat totul si apoi am adaugat amestecul de lapte, esentele si coaja de lamaie. A framintat adaugind, din cand in cand,uleiul. A framintat cam 20 de minute, pana cand aluatul a devenit elastic si facea basici. L-a acoperit si l-a lasat la crescut, pana aproape si-a dublat volumul.
Cat timp aluatul a stat la crescut, am pregatit umplutura. A pus miezul de nuca, zaharul, cacao, esenta de rom si a amestecat cu un picut de lapte, atat cat sa se lege.
Cand aluatul a crescut, a luat o bucatica, a intins-o pe masa cu sucitorul, mai mult in lung, ca sa rezulte un rulou. A intins compozitia de nuca peste si apoi am rulat.
Ingrediente Cozonac stea cu nuca si coaja de portocala
1 kg de faina ,de calitate superioara
4 galbenusuri
300 gr zahar
450 ml lapte
o lingura de untura netopita
3-4 linguri de ulei
esenta de vanilie si rom
35 gr drojdie proaspata
coaja rasa de la o lamaie
pentru umplutura:
miez de nuca macinat
zahar
cacao
esenta de rom
un pic de lapte ,cat sa inmuiem toate ingredientele