Cozonaci fara framantare

Timp de preparare o ora si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Cozonaci fara framantare

1.Cerneti faina si o puneti intr-un castron, apoi faceti in mijloc o “gropita” in care puneti drojdia, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Lasati la dospit 10 minute intr-un loc cald, ferit de curenti. 2.Adaugati ouale (2 intregi si un galbenus), zaharul, sarea, untul topit, esenta de lamaie si laptele, apoi amestecati cu lingura pana obtineti un aluat elastic. 3.Acoperiti castronul cu un prosop (sau folie alimentara) si lasati la crescut pana ce isi dubleaza volumul. 4.Scoateti aluatul pe masa pudrata cu faina si-l impartiti in patru parti. 5.Intindeti fiecare foaie in forma dreptunghiulara cu grosimea de ~ 0,5 cm si lungimea in functie de forma pe care o aveti. 6.Puneti umplutura de nuca pe fiecare foaie, apoi rulati pe lungime. Impletiti cate 2 rulouri pentru a obtine un cozonac(vezi foto mai jos), apoi ii asezati in tavile tapetate cu hartie de copt si unse cu putin unt. Se mai lasa in tavi timp de 15-20 minute inainte de a-i baga la cuptor. 7.Se pun la copt in cuptorul preincalzit la foc potrivit ~ 40 minute pana se rumenesc deasupra. 8.Dupa ce cozonacul s-a copt, se lasa 5 minute, apoi se “unge” cu albus de ou batut si se presara zahar deasupra. 9.Se taie cozoncul numai dupa ce s-a racit foarte bine! Pofta buna!

Ingrediente Cozonaci fara framantare

Ingrediente aluat:

3 oua mici

10 g drojdie uscata

125 g zahar

200 ml lapte

60 g unt

550 g faina

1/2 lingurita sare

esenta de lamaie

coaja de portocala optional

Ingrediente umplutura:

200 g nuca macinata( eu doar am rupt-o in bucati mai mici)

3 linguri mari cu cacao

100 g zahar

1 albus de ou

esenta de lamaie si rom (reteta originala nu are esenta de rom)

2-3 linguri de lapte

Amestecati nuca macinata cu zaharul

cacao si albusul de ou batut

apoi puneti laptele fierbinte si amestecati pentru omogenizare.

Ingrediente pentru uns:

1 albus de ou batut

zahar to

(reteta originala: 1 galbenu

2 linguri lapte)

Categorii