Desert chec cu nuci si merisoare

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert chec cu nuci si merisoare

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert chec cu nuci si merisoare

 

Pentru că mi se par foarte ușor de făcut și pentru că soțului meu îi plac foarte mult checurile, cred că am făcut, ani la rândul, câteva sute. Totuși, cum de câtva timp am preferat să încerc rețete noi, n-am mai făcut de mult așa ceva, iar săptămâna trecută m-am decis să încerc o combinație nouă: chec cu nuci rumenite și merișoare. N-am exagerat nici cu nucile, nici cu merișoarele, pentru că am folosit mai puțin zahăr decât de obicei și aș fi riscat ca acestea să se lase la bază (ceea ce ar fi fost un eșec). Checul a ieșit foarte pufos, iar combinația dintre nucile rumenite și merișoarele acrișoare au contribuit la această reușită. Din ingredientele de mai jos am făcut un singur chec, notat aici drept o porție.

 

INGREDIENTE
5 ouă 150-175 grame de zahăr pudră 100 grame de nuci rumenite și mărunțite 100 grame de merișoare 150 grame de făină albă 1 plic de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină Pentru decor: 2 linguri de zahăr pudră 1 plic de zahăr vanilinat

Nucile rumenite în prealabil se mărunțesc și se lasă în așteptare.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare extrafină și când încep să ia volum, se adaugă treptat zahărul pudră și cel vanilinat.

Se continuă mixarea și când zahărul pudră nu se mai simte în compoziție, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul și apoi făina albă, ”în ploaie”.

Se adaugă puțin câte puțin nucile mărunțite și se încorporează ușor, cu o lingură, sau cu o paletă. La urmă se adaugă treptat și merișoarele.

Când compoziția este omogenă, se toarnă în tava unsă cu unt în prealabil și presărată cu făină, sau în care s-a pus hârtie de copt.

Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce checul crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul și se mai lasă checul în cuptorul cu ușa întredeschisă, pentru acomodarea cu schimbarea de temperatură.

După 2-3 minute, se scoate checul din cuptor și din tavă, se presară zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat și se lasă să se răcorească total, înainte de a fi porționat și servit.

Ingrediente Desert chec cu nuci si merisoare

5 ouă

150-175 grame de zahăr pudră

100 grame de nuci rumenite și mărunțite

100 grame de merișoare

150 grame de făină albă

1 plic de zahăr vanilinat

1 praf de sare extrafină

Pentru decor:

2 linguri de zahăr pudră

1 plic de zahăr vanilinat

Categorii