Desert coronita cu scortisoara si nuca
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert coronita cu scortisoara si nuca
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert coronita cu scortisoara si nuca
Am vazut la Timea coronita cu scortisoara zilele acestea si daca tot eram la capitolul cozonaci, am zis sa incerc si eu sa fac. Hmmm..... ce miros, nici nu pot sa va descriu! A venit Denis din camera lui atras de miros, a zis ca nu a mai rezistat, iar usile atat la bucatarie cat si la camera erau inchise. Irezistibil de bune! Mersi Timea, pentru idee! :-* Eu am folosit mixerul pentru aluat, dar la fel de bine se poate framanta cu mana. "Aluaturi de casa"
INGREDIENTE
Pt aluat:
500 g faina alba 1/2 lgt sare 2 galbenusuri 250 ml lapte caldut 20 g drojdie proaspata 2 lgt zahar 50 g unt 1 lgt coaja de lamaie 75 g zaharPt. umplutura:
5 lg zahar brut 3 lg scortisoara macinata 100 g unt moale nuca macinata in plus: 1 ou pt unsAluatul: Se pregateste maiaua. Intr-o craticioara se pune putin lapte caldut, se adauga cele 2 lgt zahar, 2 lg de faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine pana se dizolva toate apoi se lasa sa creasca timp de 15 minute.
Restul de lapte se incalzeste usor impreuna cu zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga coaja rasa de lamaie si galbenuruile batute putin inainte. Se amesteca totul.
Faina se cerne si se pune in bolul mixerului impreuna cu sarea. Se toarna maiaua si se porneste mixerul. Se toarna putin cate putin din lapte in timp ce se amesteca aluatul. Se mareste viteza mixerului si se dauga untul taiat in bucatele mai mici si se lasa timp de 10 minute. Cand este gata, se lasa aluatul in bol, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Intre timp se pregateste umplutura. Intr-un bol se pune zaharul brut, scortisoara si untul moale si se amesteca toate pana devine o compozitie omogena. Se lasa deoparte.
Dupa ce a crescut aluatul, se scoate pe masa infainata si se imparte in 4 parti egale.
Se ia fiecare bucata si se intinde in forma dreptunghiulara cu o grosime de cel mult 2 mm. Se unge cu o parte din umplutura, se presara deasupra putina nuca macinata apoi se ruleaza strans pe lungime. Cu un cutit ascutit se taie pe mijlocul ruloului, pe lungime, pana in capat, unul din capete ramanand intregi. Cele 2 brate se rasucesc intre ele apoi se inchid formand coronita (vezi poze). Se procedeaza la fel cu tot aluatul si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se ung cu oul batut si se dau la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20 de minute.
Pofta buna!
Ingrediente Desert coronita cu scortisoara si nuca
500 g faina alba
1/2 lgt sare
2 galbenusuri
250 ml lapte caldut
20 g drojdie proaspata
2 lgt zahar
50 g unt
1 lgt coaja de lamaie
75 g zahar
5 lg zahar brut
3 lg scortisoara macinata
100 g unt moale
nuca macinata
in plus: 1 ou pt uns