Desert cosulete cu mere si nuci

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert cosulete cu mere si nuci

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert cosulete cu mere si nuci

 

Soțului meu îi plac prăjiturile/plăcintele cu mere, dar cum, într-o zi nu aveam prea mult timp la dispoziție, am ales să fac aceste coșulețe cu aluat fraged, cumpărat din comerț (și pe care eu îl apreciez...) și cu umplutură de mre, stafide și nuci rumenite. A ieșit un desert delicios, din armonia gustului plăcut al aluatului fraged, cu această umplutură aromată de mere și stafide.  Coșulețele se pot face în forme metalice ondulate, sau în forme de unică folosință, ceva mai ”generoase” cu cel care poftește un asemenea desert.

800 grame de aluat foietaj nuci rumenite 1 ou, pentru uns Pentru umplutură: 4-5 mere 1-2 linguri de zahăr tos 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui 1 plic de zahăr vanilinat 25-30 grame de stafide aurii 1 linguriță de pudră de scorțișoară

Mai întâi se pregătește umplutura. Se spală merele, se decojesc, se dau pe răzătoarea mare și apoi se călesc, cu zahăr tos și vanilinat, la foc mic, într-o tigaie în care s-au pus inițial 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui. Se amestecă adeseori, ca să nu se prindă umplutura de fundul cratiței, mai ales după ce scade lichidul lăsat de mere.

Spre sfârșitul preparării, se adaugă stafidele, care vor absorbi restul de lichid rămas și se vor umfla. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească umplutura, se adaugă pudra de scorțișoară în umplutura de mere și se omogenizează.

Aluatul de foietaj se decongelează la frigider, cu câteva ore înaintea preparării, după care se întinde pe planșetă, cu grijă ca să nu se rupă. Se porționează aluatul, în funcție de formele în care se vor prepara coțulețele. Se pune aluatul în formele de copt, se adaugă umplutura, se decorează cu nuci rumenite și apoi se unge cu ou.

Se dau coșulețele la cuptor, la foc mediu și când aluatul a crescut și s-a rumenit, se scot din cuptor și se pot servi imediat, dar sunt foarte bune și după ce s-au răcit.

Ingrediente Desert cosulete cu mere si nuci

800 grame de aluat foietaj

nuci rumenite

1 ou, pentru uns

Pentru umplutură:

4-5 mere

1-2 linguri de zahăr tos

1-2 linguri de ulei de floarea soarelui

1 plic de zahăr vanilinat

25-30 grame de stafide aurii

1 linguriță de pudră de scorțișoară

Categorii