Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate
"Bunatati pentru Craciun" Anul acesta mi-am dorit un cozonac putin altfel decat cel clasic pentru sarbatori! De mult imi statea gandul la un cozonac in forma de coronita. Modelul nu a iesit asa perfect cum mi l-am imaginat, insa mi-a placut mult gustul lui: crema de nuca cu mult rom, dar si fructe uscate din belsug...Am savurat fiecare bucatica, la cafea, iar unii chiar cu o cana de lapte cald! Este un cozonac grozav!
INGREDIENTE
Aluatul: Laptele il puneti intr-o craticioara pe foc, pana devine caldut. Untul sa fie moale, de la temperatura camerei. Cerneti faina intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul brut, drojdia si amestecati cu o paleta. Puneti coaja de portocala si vanilia. Incepeti si turnati laptele caldut, treptat si framantati. Topiti uleiul de cocos pe baie de aburi, pana devine lichid. Il incorporati in aluat, apoi puneti untul moale, in doua reprize, nu tot deodata si framantati bine. Acoperiti bolul cu un prosop curat, il lasati intr-un loc caldut sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: Aceasta o pregatiti cand vedeti ca aluatul este crescut: Bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul, mai mixati pana obtineti o bezea. Puneti nuca macinata, esenta de rom, karob-ul si amestecati cu o paleta. La final adaugati toate fructele uscate, execeptand migdalele. Presarati putin ulei pe masa de lucru. Rasturnati aluatul, intindeti o foaie drpetunghiulara, nu foarte subtire. Intindeti crema de nuca, iar deasupra puneti bucati de migdale. Rulati de la un capat, pe lungime, pana obtinei un sul. Il lasati intreg la unul din capete, cam 2-3 cm, iar restul il taiati in doua, pe lungime. Impletiti cele bucati obtinute, apoi uniti capetele formand un cerc. Il asezati cu grija pe o tava tapetata cu hartie de copt si il lasati sa stea in tava 10 minute. Il introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos. Cand este gata, il scoateti din cuptor. Il lasati sa se raceasca circa 15-20 de minute, apoi, cat este inca caldut, il inveliti bine in folie alimentara, pentru a se pastra fraged. Il presarati cu zahar pudra, il portionati si serviti.
Sa aveti pofta!
Ingrediente Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate
Aluat: 500 gr faina 240 ml lapte 2 galbenusuri 120 gr zahar brut 7 gr drojdie uscata 20 ml ulei de cocos 40 gr unt vanilie coaja rasa de portocala un praf de sare Umplutura: 100 gr nuca macinata 3 linguri zahar brut 2 albusuri 2 linguri karob merisoare stafide mix de fructe uscate coaja de portocala confiata cateva migdale 3 lingurite esenta de rom zahar pudra
500 gr faina
240 ml lapte
2 galbenusuri
120 gr zahar brut
7 gr drojdie uscata
20 ml ulei de cocos
40 gr unt
vanilie
coaja rasa de portocala
un praf de sare
100 gr nuca macinata
3 linguri zahar brut
2 albusuri
2 linguri karob
merisoare
stafide
mix de fructe uscate
coaja de portocala confiata
cateva migdale
3 lingurite esenta de rom
zahar pudra