Desert cozonac cu aluat oparit

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert cozonac cu aluat oparit
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert cozonac cu aluat oparit
Foarte mult mi-a plăcut cum a ieșit acest cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă! Aluatul opărit conferă cozonacului o textură mai aerată, mai pufoasă, îl folosesc deseori și la pâine și tare mulțumită sunt de el. Atât am a-mi reproșa de data aceasta, că în criza de timp în care am fost, am făcut aluat cât pentru doi cozonaci, dar l-am împărțit în trei și nu au mai ieșit așa mari, cum ar fi trebuit și nici umplutura nu a mai fost suficientă. Tăvile fiind late( 14/30 cm), aluatul s-a dovedit a fi puțin pentru ele, iar eu trebuia să fac neapărat 3 cozonaci. Dar așa este când vrei să faci multe într-o zi și ajungi să nu le cuprinzi pe toate. Însă gustul și textura au compensat din plin, așa că vă recomand cu toată încrederea să încercați cozonac cu aluat opărit, sigur o să vă încânte!
Ingrediente Desert cozonac cu aluat oparit
Pentru aluat:
1 kg făină
42 g drojdie proaspătă
5 gălbenușuri(de la ouă mai mici, de țară)
200 g zahăr
400 ml lapte
200 g unt(82%)
50 ml ulei
2 sticluțe esență de rom( 2 x 38 ml)
coaja de la o lămâie, rasă fin
1/2 linguriță sare
1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte, pentru uns
puțin mac pentru decor
Pentru umplutură:
6 albușuri
100 g zahăr
40 g zahăr vanilat
30 g cacao
200 g nucă măcinată fin
50 g nucă ruptă
50 g pesmet
un vârf cuțit sare