Desert cozonac cu aluat oparit

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert cozonac cu aluat oparit
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert cozonac cu aluat oparit
"Aluaturi de casă" Cel mai bun cozonac.❤ Se rupe fâșii și nu frămânți decât 30 de minute.
INGREDIENTE
Incepem prin a prepara maiaua astfel: Punem 100 g faina intr-un vas mare si adaugam peste, 250 ml lapte clocotit.Amestecam f bine cu o lingură si lasam sa se racoreasca in asa fel incat sa nu ne friga la mână. Dupa ce amestecul s-a racorit putin, se sfarama drojdia proaspata deasupra adaugandu-se si 1 lingura de zahar.Amestecam bine cu un tel si subțiem cu inca 50 ml lapte cald. Se lasă maiaua la crescut pt.30 minute dupa care se adaugă peste ea restul de zahăr, cele 8 galbenusuri ținute la temperatura camerei,restul de făină cernuta, coaja de lămâie și portocala, praful de sare si esenta de vanilie. Incepem sa framantam aluatul adaugand cate putin din laptele cald ramas. Cand aluatul s-a format, punem din ulei, putin cate putin si framantam pana il terminam pe tot, apoi continuam in acelasi mod cu untul topit.In total framantam aproximativ 30 minute. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul, apoi il impartim in 4.De mentionat ca aluatul a fost nelipicios, dar daca va iese putin lipicios, ungeti blatul de lucru cu ulei si intindeti fiecare bucata de aluat cu ajutorul mainilor. Deasupra punem umplutura(nuca amestecata cu zahar si cacao) si bucățele de rahat din loc in loc. Rulam si lipim capetele. Continuam in acelasi fel si cu celelalte parti de aluat,apoi impletim cate 2 rulouri formand 2 cozonaci pe care ii punem in tava tapetata cu hârtie de copt. Ungem cu ou batut si presaram mac deasupra. Dam la cuptorul preincalzit 160°C(cu ventilație) pt.aproximativ 60 minute. Scoatem din cuptor si lasam sa se racoreasca, apoi savuram cu mare pofta.
Ingrediente Desert cozonac cu aluat oparit
Aluat pt.2 cozonaci:
1 kg faina 000
250 g zahăr
550 ml lapte
8 galbenusuri
40 g drojdie proaspătă
100 ml ulei
100 g unt topit
Coaja rasa de la o lămâie
Coaja rasa de la o portocala
Esență de vanilie
Un praf de sare
Umplutura:
300 g nuca macinata amestecată cu zahar dupa gust
200 g rahat
3 lg cacao
1 ou bătut pt.uns
Mac