Desert cozonac cu aluat oparit

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert cozonac cu aluat oparit

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert cozonac cu aluat oparit

 

Dintre toate retele de cozonaci facute, aceasta m-a atras cel mai mult; Pe langa faptul ca sunt super deliciosi, dar se pastreaza proaspeti chiar si cateva zile dupa coacerea lor! Sunt tare faini si cred ca o sa fac mereu aceasta reteta! :x "aluaturi de casa"

 

INGREDIENTE
Ingrediente aluat: 1 kg de faina 250 g zahar 500 ml lapte (se poate pune putin sau mai mult, in functie de tipul de faina folosit) 4 galbenusuri 2 plicuri drojdie uscata 100 g unt topit 80 ml ulei coaja rasa de la o lamaie esenta de vanilie putina sare Ingrediente umplutura: 4 albusuri 170 g nuca macinata 150 g zahar esenta de rom 30 g cacao 50 g stafide rahat Pentru uns: 1 ou + 1 lingurita zahar vanilat

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.

Dupa ce s-a racorit, punem drojdia uscata, inca 50 ml de lapte caldut, 1 lingura de zahar, apoi amestecam si lasam la crescut circa 20 minute.

In acest timp zaharul il topim cu laptele ramas si esenta de vanilie dupa gust.

Dupa ce aluatul a crescut, cernem restul de faina peste maia, adaugam laptele dulce caldut, galbenusurile si coaja de lamaie, apoi incepem sa framanatam un aluat omogen, dar lipicios. Acum este momentul sa ne ajutam de materia grasa.

Turnam putin cate putin si alternativ din unt si ulei si framantam bine pana le incorporam in aluat. Aceasta operatiune dureaza, dar merita efortul! :)

In final vom obtine un aluat omogen, elastic si nelipicios pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

In ultimele 10 minute inainte de a-i pregati, ne apucam de umplutura:

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana se topeste tot zaharul, trebuie sa arate ca o bezea. Adaugam cacaoa, esenta de rom si nuca macinata si omogenizam totul foarte bine.

Stafidele le punem la inmuiat in apa firbinte cu putina esenta de rom, iar rahatul il taiem bucati.

Dupa ce aluatul a crescut, il rasturnam pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei), il impartim in 2, iar fiecare bucata o intindem bine (ne ajutam doar de maini), punem jumatate din cantitatea de umplutura, presaram stafide si bucatele de rahat si incepem sa rulam cu grija, tragand si de capete sa nu iasa din umplutura.

Asezam cozonacii obtinuti in tavile tapetate cu hartie de copt si ii lasam la crescut circa 20 minute, apoi ii ungem cu ou batut amestecat cu zaharul vanilat.

Dam tavile cu cozonacii in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora.

Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam sa se raceasca pe un fund de lemn, in tava si culcati pe o parte pentru a nu se lasa umplutura. (Asa am auzit, asa am facut si rezultatul este super ;) )

Pofta buna!

Ingrediente Desert cozonac cu aluat oparit

Ingrediente aluat:

1 kg de faina

250 g zahar

500 ml lapte (se poate pune putin sau mai mult, in functie de tipul de faina folosit)

4 galbenusuri

2 plicuri drojdie uscata

100 g unt topit

80 ml ulei

coaja rasa de la o lamaie

esenta de vanilie

putina sare

Ingrediente umplutura:

4 albusuri

170 g nuca macinata

150 g zahar

esenta de rom

30 g cacao

50 g stafide

rahat

Pentru uns:

1 ou + 1 lingurita zahar vanilat

Categorii