Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

 

Ador tortul cu aluat oparit pentru ca se pastreaza proaspat mai mult timp. De data aceasta am încercat și o variantă de aluat cu smântână grasă în compoziția căreia am fost foarte mulțumit.

A luat: 1 kg făină de prăjitură 350 ml lapte 3,5% grăsime 300 gr zahar 2 oua intregi 4 gălbenușuri 200 gr smantana 30% grasime 120 gr unt topit 2 linguri ulei 50 gr drojdie proaspata coaja de lamaie si portocala rasa 1 lingurita sare rasa 1 lingura rom 1 plic de zahăr vanilat bourbon Umplere: 4 albusuri un vârf de cuțit de sare 150 gr zahar 400 gr nuci macinate 2 linguri cacao neagra 1 lingura rom 100 gr stafide 1 ou + 1 lingura unt

Intr-un bol se pun 2 linguri de faina. Peste el se toarna putin lapte clocotit si se amesteca bine ca sa nu devina cocoloase. Se adauga o lingurita de zahar si se lasa sa se raceasca. Adăugați drojdia zdrobită și amestecați bine. Lasă-l să crească câteva minute. Intre timp intr-un bol amestecam ouale cu sarea, zaharul, untul topit, uleiul si smantana. Adaugam coaja rasa de lamaie si portocala, romul, zaharul vanilat, aluatul, amestecam si incepem sa adaugam faina, amestecand continuu, mai intai cu paletele mixerului, apoi cu mana. Se framanta un aluat elastic. Acoperiți vasul cu folie alimentară și un prosop și lăsați-l la crescut la loc cald până își dublează volumul. Pentru umplutura amestecam albusurile cu sarea si zaharul.

Adauga nuca macinata, rom, cacao si stafidele. Se amestecă ușor compoziția.

Împărțiți aluatul în 4 părți egale.

Întindem câte o bucată în formă de dreptunghi.

Întindeți deasupra un sfert din umplutură. Rulați aluatul și lăsați-l deoparte.

Facem același lucru cu o altă parte a compoziției.

Impletim cate 2 rulouri si le asezam intr-o tava in care punem hartie de copt.

Vom obtine astfel 2 prajituri mari.

Acoperiți cozonacii cu un prosop și lăsați-i să crească încă o jumătate de oră.

Bateți oul cu laptele și ungeți prăjiturile cu el.

Se dau tavile in cuptorul preincalzit la 170 de grade pana se rumenesc frumos (cca 50-55 minute).

Ingrediente Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Aluat: 1 kg faina de cozonac 350 ml lapte 3,5 % grasime 300 gr zahar 2 oua intregi 4 galbenusuri 200 gr smantana 30% grasime 120 gr unt topit 2 linguri ulei 50 gr drojdie proaspata coaja de lamaie si portocala rasa 1 lingurita rasa sare 1 lingura rom 1 plic zahar vanilat bourbon Umplutura: 4 albusuri un praf de sare 150 gr zahar 400 gr nuca macinat 2 linguri cacao neagra 1 lingura rom 100 gr stafide 1 ou+ 1 lingura lapte pentru uns

1 kg faina de cozonac

350 ml lapte 3,5 % grasime

300 gr zahar

2 oua intregi

4 galbenusuri

200 gr smantana 30% grasime

120 gr unt topit

2 linguri ulei

50 gr drojdie proaspata

coaja de lamaie si portocala rasa

1 lingurita rasa sare

1 lingura rom

1 plic zahar vanilat bourbon

4 albusuri

un praf de sare

150 gr zahar

400 gr nuca macinat

2 linguri cacao neagra

1 lingura rom

100 gr stafide

1 ou+ 1 lingura lapte pentru uns

Categorii