Desert cozonac cu finetti, stafide si caise uscate
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert cozonac cu finetti, stafide si caise uscate
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert cozonac cu finetti, stafide si caise uscate
De Paște îmi plănuisem să fac doar prăjituri de Paște, dar pentru că din anumite motive le-am amânat pe cele de ciocolată, a trebuit să fac ceva cu aluatul care a rămas din primele patru prăjituri de Paște pe care le-am făcut. Am facut. Asa ca am facut o prajitura cu ce aveam in casa: finetti, stafide aurii si caise uscate. A ieșit foarte bine și arătos, așa că acum vă împărtășesc această idee... Rețete de Paște
400 de grame de făină albă 125 de grame de zahăr tos 20 de grame de drojdie proaspătă 200 ml lapte cald 3 galbenusuri 1 plic de zahăr vanilat 1 pudră de sare extra fină coaja de lamaie rasa coaja de portocala rasa 100 ml ulei de floarea soarelui esență de rom 300 de grame de finetti 100 de grame de stafide aurii 100 de grame de caise uscate 1 ou pentru unsFaina cernuta se pune in vasul de framantat si se face o scobitura in mijloc. Există: drojdie mărunțită, zahăr tos și vanilat, gălbenușuri de ou, lămâie rasă și coajă de portocală. Se presara sarea pe faina, in jurul scobiturii, pentru a nu intra in contact direct cu drojdia.
Se toarnă laptele fierbinte, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele în mijlocul făinii, până se topește zahărul și se dizolvă drojdia. Turnam apoi laptele fierbinte, putin cate putin si incorporam faina. Cand s-a incorporat toata faina se adauga treptat uleiul si esenta de rom, apoi se framanta aluatul pentru minim 30 de minute, pana devine elastic si nelipicios. Apoi se încălzește, acoperit cu un prosop de bumbac, pentru a-l dospi.
Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe platoul infainat si se mai framanta putin cu faina, pentru a se elibera bulele de aer. Împărțiți aluatul în două bucăți egale și întindeți o foaie de 7-9 mm grosime din fiecare. Se ungem ambele foi cu finetti si in timp ce presaram stafide pe una, punem pe cealalta caise uscate, pre-oparite 1 minut si apoi pastrate in esenta de rom pentru a se hidrata.
Rulați cele două foi de aluat, cu umplutura înăuntru și apoi tricotați ușor, pentru ca aluatul să crească. Acoperiți cozonacul cu șervețelul de bumbac și lăsați-l la dospit încă 20-30 de minute, apoi ungeți-l cu un ou bătut și dați-l la cuptor, la temperatură medie, până crește și se rumenește frumos și uniform. Apoi scoateți tava din cuptor și lăsați-o mai întâi să se răcească. Cand prajitura s-a racit, se poate scoate din tava si feliata cand se doreste.
Ingrediente Desert cozonac cu finetti, stafide si caise uscate
400 grame de făină albă
125 grame zahăr tos
20 grame de drojdie proaspătă
200 ml de lapte cald
3 gălbenușuri
1 plic de zahăr vanilinat
1 praf de sare extrafină
coajă răzuită de lămâie
coajă răzuită de portocale
100 ml de ulei de floarea soarelui
esență de rom
300 grame de finetti
100 grame de stafide aurii
100 grame de caise uscate
1 ou pentru uns