Desert cozonac cu iaurt ( varianta Gicuta )
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert cozonac cu iaurt ( varianta Gicuta )
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert cozonac cu iaurt ( varianta Gicuta )
De data asta m-am inspirat de la Gicuta- Bunatati din bucataria Gicutei- aveam nevoie de 8 cozanacei mai micuti, asa ca reteta Gicutei a fost la fix. Am copt cozonacii in forme de aluminiu, am obtinut 3,200 kg de aluat pe care l-am impartit in 8 parti egale, 400 g cozonacul, 550 g umplut.
Aluat 1,5 kg faina 4 galbenusuri 2 oua 450 g zahar 400 ml lapte dulce 3,5 % grasime 250 g iaurt grecesc cu 10 % grasime 300 ml ulei 3 pliculete drojdie uscata 21 g coaja de lamaie 1 lingura esenta vanilie 1 lingura esenta rom 1 lingurita sare Umplutura 600 g nuca prajita si macinata 5 albusuri 150 g zahar 1 lingura cacao esenta rom 300 g rahat 100 g stafide Pt.uns 1 galbenus 1 lingura lapte Pt. presarat deasupra zahar brun mac Pt. uns dupa ce i-am scos din cuptor sirop din zahar brun si apa, dat in 2-3 clocote 8 forme de aluminiu mai miciAluat : Toate ingredientele, mai putin laptele, trebuie sa fie scoase de seara si sa stea la temperatura camerei. Intr-un castron incapator am cernut faina, am adaugat drojdia uscata si am amestecat, apoi am facut o adancitura in mijloc. Galbenusurile cu sarea le-am amestecat bine cu un tel. Intr-un ibric am pus laptele si zaharul si l-am pus pe foc sa s eincalzeasca, am amestecat pana ce zaharul sa dizolvat . Am tras de pe foc ibricul,l-am lasat putin sa se racoreasca apoi am adaugat iaurtul, esentele, ouale batute si 1/2 din ulei, am omogenizat bine. Acest amestec l-am transferat in castronul cu faina si drojdie si am inceput sa framant bine, adaugand si restul de ulei, putin cate putin. Am framantat cca 30 -40 min. Am asezat aluatul in castronul uns cu putin ulei , am acoperit castronul si am lasat sa creasca cca 40 min, dupa care am rasturnat pe masa de lucru aluatul si l-am mai framantat 2-3 min. L-am pus din nou in castron , am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat la crescut pana ce si-a dublat volumul.
Umplutura : Albusurile, 4 de la aluat si unul de la oul pt.uns, cu un praf de sare le-am mixat spuma, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez, apoi am adaugat cacao cernuta, nuca macinata si esenta si am omogenizat. Rahatul l-am taiat cubulete mici.
Dupa ce aluatul a crescut, l-am cantarit, am obtinut 3,200 Kg aluat, pe care l-am impartit in 8 bile egale- 400 g fiecare. Am luat cate o bila am impartit-o in doua, am intins doua foi, pe fiecare foaie am intins umplutura de nuca, am presarat stafide si rahat, am format doua suluri pe care le-am impletit. Am uns forma de aluminiu cu ulei si unt topit, am asezat cozonacelul in forma. Am procedat la fel pentru restul de bile. Am obtinut 8 cozonacei, i-am mai lasat sa creasca cca 15 min, am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, am presarat zahar brun si mac. Am bagat formele la cuptorul preincalzit la 180 grade, nu am deschis cuptorul primele 20 min,am copt cozonacii cca 45 -50 min sau pana trec testul scobitorii si se rumenesc frumos. I-am scos din cuptor si i-am uns cu siropul de zahar brun. Cum nu pot sa rezist am rupt unul asa fiebinte si l-am gustat, bine l-am mancat...doar jumatate....
Ingrediente Desert cozonac cu iaurt ( varianta Gicuta )
Aluat
1,5 kg faina
4 galbenusuri
2 oua
450 g zahar
400 ml lapte dulce 3,5 % grasime
250 g iaurt grecesc cu 10 % grasime
300 ml ulei
3 pliculete drojdie uscata 21 g
coaja de lamaie
1 lingura esenta vanilie
1 lingura esenta rom
1 lingurita sare
Umplutura
600 g nuca prajita si macinata
5 albusuri
150 g zahar
1 lingura cacao
esenta rom
300 g rahat
100 g stafide
Pt.uns
1 galbenus
1 lingura lapte
Pt. presarat deasupra
zahar brun
mac
Pt. uns dupa ce i-am scos din cuptor
sirop din zahar brun si apa, dat in 2-3 clocote
8 forme de aluminiu mai mici