Desert cozonac imbatat cu coniac
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert cozonac imbatat cu coniac
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert cozonac imbatat cu coniac
Ma tot obsedeaza cozonacul asta de ceva vreme, e plin facebuce asta cu cozonaci insiropati. Intr-o zi vad la o fosta colega de generala doi insiropati din astia pe care tare ii lauda si i-am cerut reteta. Reteta a stat la seif pana cand mi-a venit cheful sa o fac, noroc cu cogniacul Alexandrion al cumnatului Costel. Cand au venit acum 2 saptamani , dupa ce s-a ridicat starea de urgenta, a adus si-un Alexandrion, care nu prea avut succes, a ramas sticla aproape plina, acum am cam golit-o eu.....in fine, pana sa ma apuc de facut reteta am mai cautat pe net si am dat de reteta lui Adi Hadean, am comparat cu ce aveam eu si erau aproape la fel, pana la urma nu stiu a cui este reteta si nici nu ma intereseaza, dar clar mi-a placut provocarea. Imi pare rau ca i-am bronzat nitel, de frica sa nu iasa necopti i-am facut mai ''noire''. Pana la urma i-am facut in stilul meu...:))))))))))))))))))))))
INGREDIENTE
In primul rand trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa respecti toti pasii pentru o reusita sigura.
Aluat :Drojdia se sfaramiteaza intr-un castron, se adauga 3 linguri de faina( din cele 530 g ) si 60 ml lapte caldut, se amesteca si se lasa la crescut 15 min. Cat sta la crescut drojdia, se mixeaza cele 2 oua, galbenusurile, zaharul, sarea si cogniacul, se mixeaza bine pana se topeste zaharul. Apoi se adauga maiaua, faina si restul de lapte rece de la frigider si se framanta bine ( in caz ca este prea tare aluatul se mai adauga 1 lingura de lapte rece). Untul moale se imparte in 3 parti egale si se incorporeaza in aluat, se framanta bine pana se incorporeaza tot untul. Cand este gata aluatul se pune intr-un caston uns cu ulei , se acopera cu folie alimentara si se da 2 ore la frigider. Dupa doua ore se scoate de la frigider se imparte in doua parti egale, fiecare parte se infasoare ain folie alimentara si se da la frigider pentru 3 ore.Intre timp se face umplutura.
Umplutura : Intr-un castron se amesteca nuca macinata cu cacao, zahar, cele 3 oua si cogniacul.
Dupa 3 ore se scoate aluatul de la frigider, se intinde o foaie se pune jumatate din umplutura, se lasa o parte de margine fara umplutura( cam de 2 degete), rulam aluatul foarte strans, ungem partea neumpluta cu putina apa, ca sa se lipeasca bine cand terminam de rulat. Asezam ruloul format in folie alimentara, procedam la fel si cu a doua bucata de aluat. Bagam la congelator pentru 20 de minute cele doua rulouri. Dupa 20 de minute scoate de la congelator, fiecare rulou il sectionam pe lung si apoi il impletim ( cum se vede in imagini). Asezam cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt ( doua forme de cozonaci mai mici) si dam formele la frigider pentru 8 ore.
Sirop : Apa cu zaharul se pun la fiert la foc foarte mic, nu se amesteca, se lasa sa fiarba incet si sa se topeasca zaharul. Cand a inceput sa fiarba se stinge focul si se lasa la racit, apoi se adauga cogniacul.
Inainte cu 20 min de a scoate de la frigider cozonacii, dupa ce au trecut cele 8 ore, se pune la fiert o cratita cu apa.Cand a inceput sa clocoateasca, se scot si cozonacii, se baga in cuptorul rece, sub ei se aseaza cratita cu apa clocotita, se inchide cuptorul si se lasa 30 min. Apoi se scoate si cratita si tavile cu cozonac, se incinge cuptorul la 160 grade si se introduc cozonacii la copt, pentru 50-60 min, eu i-am lasat 50 min si i-am bronzat nitel, cred ca depinde de cuptorul fiecaruia. Se scot din cuptor se scot si din tava si se aseaza amandoi cozonacii intr-o tava mai mare si se insiropeaza bine cu siropul rece. Se lasa pana a doua zi cand se pot manca, in sfarsit....:))))))))))))))))
Ingrediente Desert cozonac imbatat cu coniac
Aluat
25 g drojdie proaspata
530 g faina- am folosit faina pentru cozonac
120 ml lapte
150 g unt cu 80% grasime -untul sa fie moale, la temperatura camerei
2 oua intregi
3 galbenusuri
5 g sare
80 gr zahar
30 ml cogniac
coaja de lamaie si portocala ( am avut doar lamaie )
Umplutura
500 g nuca prajita si macinata
200 g zahar
80 g cacao
3 oua
50 ml cogniac
Sirop
200 ml apa
200 g zahar
100 ml cogniac