Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat
Aveam in plan sa fac cozonaci de Craciun si cand am vazut reteta acestora la Merisor am hotarat sa-i prepar cu aluat oparit. Nu a fost deloc rea alegerea, au iesit niste cozonaci extrem de buni, pufosi si cel mai important, cu umplutura multa asa cum ne place noua. Multumesc, Merisor, pentru inspiratie! :-* "Bunatati pentru Craciun"
INGREDIENTE
Pt. aluat:
2 kg faina alba superioara de cozonac 1 lgt sare 50 g drojdie proaspata 3 oua mari + 2 galbenusuri 300 g zahar tos 800 ml lapte 200 g unt 50 ml ulei 1 lgt coaja rasa de lamaie 2 plicuri zahar vanilat 1 galbenus de ou + 1 lg lapte pt uns 3 lgt zahar brunPt. umpluturi:
250 g nuca macinata 100 g zahar 150 ml lapte esenta de rom dupa gust 250 g mac macinat 120 g zahar 150 ml lapte 1 plic zahar vanilat rahat colorat taiat in cubulete mici 3 albusuri 3 lg zaharSe incalzesc 150 ml lapte si se pune 1 lg faina, 1 lgt zahar si drojdia. Se amesteca bine apoi se acopera si se lasa sa se activeze.
Intr-un bol se cerne faina si se face o adancitura in mijloc. Restul de lapte se pune pe foc impreuna cu sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine si se aduce la punctul de fierbere. Se toarna tot laptele in fir subtire peste faina, amestecand cu o lingura pana se obtine o compozitie putin mai groasa decat smantana. Se lasa sa se tempereze.
Intre timp se pune untul impreuna cu uleiul la topit. Se lasa deoparte pentru a se raci usor. Ouale si galbenusurile se bat bine ca la paparaie. Dupa ce s-a temperat aluatul, se toarna maiaua si ouale si se amesteca. La final se toarna untul topit si racit si se framanta. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta pana se omnogenizeaza compozitia si nu se mai lipeste de maini.
Se unge bolul cu ulei si se pune inapoi aluatul. Se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pana isi dubleaza volumul.
Umpluturile: Intr-o cratita se pune nuca macinata si zaharul. Se toarna laptele si se pune pe foc mic. Se pune pe foc si se amesteca pana devine pastoasa compozitia. Se adauga esenta de rom dupa gust, se mai amesteca putin apoi se da deoparte pentru a se raci.
Macul se macina si se pune intr-o cratita impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si laptele. Se lasa sa fiarba pana devine pastoasa. Se pune deoparte si se lasa sa se raceasca.
Rahatul cat mai colorat se taie cubulete si se pune deoparte.
Cele 3 albusuri se mixeaza bine cu un praf desare si cu cele 3 lg de zahar pana se obtine o spuma tare. Se imparte in 3 parti egale. O parte se amesteca cu crema de nuca, o parte cu crema de mac iar cea de a treia parte se pastreaza pentru cozonacul cu rahat.
Dupa ce a dospit aluatul, se rupe o bucata din el (trebuie sa il imaprtim in 6 bucati aproximativ egale) si se intinde pe masa de lucru unsa cu putin ulei, in forma dreptunghiulara, lungimea sa fie putin mai mare decat cea a tavii. Se unge cu jumatate din cantitatea de nuca apoi se ruleaza cat mai strans pe lungime. Se lasa deoparte.
Se rupe o alta bucata de aluat care se intinde la fel si se unge cu restul de nuca. Se iau cele doua suluri si se rasucesc intre ele. Se asaza cu grija in tava tapetata cu hartie de copt.
La fel se procedeaza si cu umplutura de mac. Se pregatesc 2 suluri care se vor rasuci intre ele apoi se asaza intr-o alta tava.
Se intinde o alta bucata de aluat si se unge cu spuma de albusuri. Se asaza rahatul peste aluat apoi se ruleaza strans. La fel se procedeaza cu cealalta parte si se rasucesc intre ele. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt.
Se pun la loc caldut si se lasa sa mai dospeasca 15 minute. Se bate galbenusurl bine cu 1 lg de lapte apoi se ung bine cozonacii. Se presara deasupra cate 1 lgt de zahar brun.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 45-50 de minute pana sunt bine rumeniti si facuti. Se pot verifica cu ajutorul unui cutit. Se introduce lama cutitului in mijlocul cozonacului si daca iese curat inseamna ca este copt.
Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa jumatate de ora.
Pofta buna!
Ingrediente Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat
2 kg faina alba superioara de cozonac
1 lgt sare
50 g drojdie proaspata
3 oua mari + 2 galbenusuri
300 g zahar tos
800 ml lapte
200 g unt
50 ml ulei
1 lgt coaja rasa de lamaie
2 plicuri zahar vanilat
1 galbenus de ou + 1 lg lapte pt uns
3 lgt zahar brun
250 g nuca macinata
100 g zahar
150 ml lapte
esenta de rom dupa gust
250 g mac macinat
120 g zahar
150 ml lapte
1 plic zahar vanilat
rahat colorat taiat in cubulete mici
3 albusuri
3 lg zahar