Desert cozonaci cu crema de nuci si rahat

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert cozonaci cu crema de nuci si rahat

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert cozonaci cu crema de nuci si rahat

 

Rețete de Paște

Ingrediente pentru aluat pentru două prăjituri dolofane: 1,5 kg.faina de grau; 8 gălbenușuri; 6 linguri zahar; coaja de lamaie mare; 1 flacon de esenta de vanilie; 1,5 litri chisleac cu smantana, (chisleac-lapte crud dulce pus la robinet); 1 praf de sare; 100 ml ulei; 75 gr. Drojdie proaspătă. ingrediente pentru crema: 8 albusuri: 4 linguri zahar; 500 gr. Nuci măcinate; 30 gr.cacao; 1 kg.rahat; 400 gr.stafide. Ingrediente pentru tartinare: 2 oua; 1 lingura de seminte de susan; 1 lingura miere.

Cerneți făina de grâu într-un castron.

Intr-un vas punem drojdia, zaharul, o cana de chisleac (iaurt de casa) si amestecam compozitia.

Cu ajutorul unei linguri se face o gaură în mijlocul făinii și se toarnă compoziția de drojdie, cu ajutorul unei linguri se amestecă compoziția cu puțină făină. Se lasa cam 15 minute pana incepe sa creasca maioneza.

Adaugati putina sare, coaja de lamaie, esenta de vanilie, galbenusurile si incepeti sa framantati adaugand telul putin cate putin, pana obtineti un aluat nu prea tare, nici prea moale.

Se adauga apoi ulei putin cate putin si se framanta in continuare pana se desprinde aluatul de pe bol.

Peste bol se pune folie de celofan si se pune vasul cu aluat la frigider pentru vreo 6 ore sau chiar mai mult, depinde de timpul pe care il aveti la dispozitie, am lasat vreo 6 ore.

Cum se prepară crema:

Intr-un bol se pun galbenusurile, se adauga zaharul si se amesteca pana devine totul o pasta. Adăugați cacao și continuați să amestecați câteva minute.

Peste paste se aseaza nuca macinata si se omogenizeaza compozitia cu o spatula.

Pregatire pentru prajituri:

Se scoate aluatul din frigider si se imparte in patru bucati,aproximativ egale.

Se unge cu ulei masa de lucru si cu ajutorul mainilor se intinde o foaie de aluat pe masa cat de mult se poate,nu exagerati prea mult.

Peste foaia de aluat se pune 1/4 din compozitia de nuci,se aseaza felii de rahat,stafide din belsug si se ruleaza foaia.

Se repeta operatiunea si cu celelalte bucati de aluat si apoi se impletesc doua cate doua in asa fel incat sa se obtina doi cozonaci care se pun in tavi in care s-a pus hartie de copt.

Se pun tavile pe aragaz si se lasa pret de circa 10-15 minute,cat sa inceapa sa creasca.

Se mixeaza ouale si se ung cozonacii,se presoara peste ei seminte de susan si se dau cozonacii la cuptorul deja incalzit,la foc potrivit pentru circa o ora sau pana cand sunt copti.

Dupa ce se scot din cuptor se ung cu miere de albine si se lasa in tavi pana la racire completa.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!

Ingrediente Desert cozonaci cu crema de nuci si rahat

Ingrediente pentru aluat,pentru doi cozonaci dolofani:

1,5 kg.faina de grau;

8 galbenusuri;

6 linguri zahar;

coaja de la o lamaie mare;

1 fiola de esenta de vanilie;

1,5 litri chisleac cu tot cu smantana,(chisleac-lapte dulce crud pus la prins);

1 varf de cutit de sare;

100 ml.ulei;

75 gr.drojdie proaspata.

ingrediente pentru crema:

8 albusuri:

4 linguri de zahar;

500 gr.nuca macinata;

30 gr.cacao;

1 kg.rahat;

400 gr.stafide.

Ingrediente pentru uns:

2 oua;

1 lingura seminte de susan;

1 lingura miere de albine.

Categorii