Desert crema caramel din albusuri, cu fructe confiate

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert crema caramel din albusuri, cu fructe confiate

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert crema caramel din albusuri, cu fructe confiate

 

Acest gen de crema de caramel mi se pare cel mai bun, usor, rapid si rentabil mod de a folosi albusurile care ne-au ramas de la prepararea maionezei, sau alte preparate in care folosim doar galbenusuri. Am mai facut acest gen de crema de caramel si de data aceasta m-am gandit sa includ printre ingrediente fructe confiate, nu doar pentru aspect, ci mai ales pentru gustul foarte aromat pe care il au bucatele de coaja de portocala, mango, kiwi, lamaie, stafide. .. Așa a ieșit destul de repede un desert foarte bun, ușor și parfumat.

Pentru caramel: 100 de grame de zahăr tos 50 ml apă Pentru spuma de albus: 6 albusuri 1 pudră de sare extra fină 1 plic de zahăr vanilat 125 de grame de zahăr tos 2 linguri încărcate cu amidon alimentar 100 de grame de fructe confiate Pentru decor: (optional) fructe confiate ornamente decorative

Pentru caramel, puneți zahărul tos într-o cratiță, adăugați apa și fierbeți până când siropul scade, devine maro deschis și se îngroașă. Apoi luam tigaia de pe foc si o acoperim cu caramel de jur imprejur. După ce caramelul a „acoperit” toată tigaia, se lasă să se răcească de jur împrejur.

In timp ce caramelul se raceste, amestecam albusurile spuma cu un praf de sare si dupa ce a crescut adaugam zaharul vanilat si zaharul tos, putin cate putin, pana se leaga bine si o compozitie de bezea lucioasa. Apoi adăugați treptat cele două linguri de amidon alimentar și continuați să amestecați până la omogenizare.

Pentru decor poti pune fructe confiate la baza tavii in care caramelul s-a intarit deja, apoi punem cu grija straturi de spuma de albusuri, netezite cu o spatula, sa nu ramana goluri de aer. Printre straturi se pun fructele confiate, zdrobite, eventual daca sunt prea mari.

Punem cratita cu spuma de albusuri si fructe confiate in alta, mai mare, cu apa clocotita si dam la cuptor, la temperatura medie, aproximativ 30-35 de minute, pana creste crema de caramel si se rumeneste frumos. Se stinge apoi focul din cuptor si se lasa crema acolo inca 15-20 de minute, pentru a se potrivi cu scaderea temperaturii.

După acest timp, scoateți cele două tigăi din cuptor, renunțați la una cu apă clocotită, iar la cealaltă, în care crema de caramel se va lăsa să se răcească. Crema se va lasa usor si apoi, cu lama subtire si umezita a unui cutit, se va desprinde din tigaie, de jur imprejur. Când crema de caramel s-a desprins atât de atent, puneți o farfurie peste tigaie și răsturnați ușor.

Cine doreste, poate orna crema si cu fructe confiate sau alte ornamente de decor. Se serveste dupa ce s-a racit si a stat la frigider minim 15-20 de minute.

Ingrediente Desert crema caramel din albusuri, cu fructe confiate

Pentru caramel:

100 grame de zahăr tos

50 ml de apă

Pentru spuma de albușuri:

6 albușuri

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

125 grame de zahăr tos

2 linguri încărcate de amidon alimentar

100 grame de fructe confiate

Pentru decor: (opțional)

fructe confiate

ornamente decor

Categorii