Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri

 

Mi-au rămas niște albușuri de la o cremă și înainte de a face bezele, ca de cele mai multe ori, mi-am amintit de o rețetă cu albușuri de la o vecină. Preparatul este asemănător cu crema de zahăr ars, dar se face cu albușuri, destul de repede și este un deliciu. În plus, este o rețetă  economică și la îndemâna oricui, ceea ce nu-i de ignorat... A fost atât de bun, moale și aromat, încât l-am terminat într-o zi, la o singură masă.

 

INGREDIENTE
Pentru caramel: 100 grame de zahăr tos 50 ml de apă Pentru spuma de albușuri: 5 albușuri 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat 100 grame de zahăr tos 1 lingură de amidon alimentar Pentru decor: ornamente, după plac

Mai întâi se caramelizează zahărul. Se toarnă zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic. Se lasă apoi siropul caramel la foc mic, să fiarbă și să scadă, până ce devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița de pe foc și cu mare atenție se tapetează cu caramel, de jur împrejur. Se lasă apoi caramelul să se răcorească.

Cât timp se răcorește caramelul, se mixează spumă albușurile, mai întâi cu un praf de sare și după ce încep să ia volum, se adaugă zahărul vanilinat și treptat, cel tos, până ce rezultă o spumă bine legată și lucioasă. Atunci se adaugă amidonul alimentar și se mai mixează spuma încă 4-5 minute, pentru omogenizare.

Când caramelul s-a răcit, se adaugă în cratiță spuma de albușuri și se netezește cu paleta (sau lingura), ca să nu rămână goluri. Se pune apoi cratița cu spuma de albușuri într-un vas mai mare, cu apă clocotită.

Se dă la cuptor desertul, pentru 25-30 de minute, până ce crema de zahăr caramelizat crește și se rumenește frumos. Se oprește focul de la cuptor, iar crema de zahăr caramelizat va mai rămâne acolo încă 15-20 de minute.

După acest interval de timp, se scot cele două cratițe din cuptor, se renunță la cea cu apă clocotită, iar cealalată se lasă puțin să se răcorească, după care, cu lama umezită a unui cuțit, se desprinde cu mare grijă crema de zahăr caramelizat, de jur împrejur. Se pune un platou peste cratiță și se răstoarnă ușor.

Crema de zahăr caramelizat se decorează (sau nu) după cum îi place fiecăruia. Se servește când se răcește.

Ingrediente Desert crema de zahar caramelizat, cu albusuri

Pentru caramel:

100 grame de zahăr tos

50 ml de apă

Pentru spuma de albușuri:

5 albușuri

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

100 grame de zahăr tos

1 lingură de amidon alimentar

Pentru decor:

ornamente, după plac

Categorii