Desert gogosi cu aluat de cartofi
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert gogosi cu aluat de cartofi
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert gogosi cu aluat de cartofi
Va invit la o portie de gogosi pufoase si delicioase. Am avut ca sursa de inspiratie o reteta de pe blogul baking-hapiness.com. Nu am avut faina de manitoba si am folosit doar faina 000, dar daca Ramona (proprietarul blogului) iti recomanda manitoba m-am gandit sa va spun. De asemenea, recomandă prăjirea gogoșilor în ulei de arahide. Nu l-am avut si am folosit floarea soarelui, care s-a ars putin spre final si mi-a rumenit gogosile ceva mai tare. Din cate stiu, uleiul de palmier este recomandat si pentru prajit.
300 g 000 de făină 70 g făină de manitoba 3 oua 300 g cartofi fierti si curatati de coaja 7 g drojdie uscată sau 20 grame drojdie proaspătă 30 g zahăr 90 g unt moale 1 lingura rom / vodca / coniac; ajută la fermentare; coaja unei lămâi 3 g sare pentru glazura: 100 g ciocolată neagră 20 g unt bomboaneFierbeți cartofii și curățați-i până când furculița intră în ei. Când sunt fierte, le curățați de coajă și zdrobiți-le. Daca folositi robotul de bucatarie aveti grija sa nu le amestecati prea mult sau vor deveni gumosi, vascosi. Lăsați cartofii la răcit. Pune in vasul unui mixer: cartofi, faina, zahar, sare, drojdie si framanta. In timpul framantarii se adauga cate un ou, se framanta pana se absoarbe, apoi se adauga al doilea. Înainte de a adăuga al treilea ou, observați aluatul. Dacă este prea tare, adăugați oul. Dacă este prea moale, nu adăugați al treilea ou. Frământați până obțineți un aluat omogen și elastic. mi-am strâns mâna.Adaugam untul, putin cate putin. Frământați până obțineți un aluat potrivit, ușor lipicios (din cartofi). Cand este gata se rastoarna pe masa bine infainata si se face 2-3 ori, apoi se dospeaza pana isi dubleaza volumul. Întoarceți aluatul pe masă, apoi aplatizați-l, încercând să-l faceți de aceeași grosime. Apoi tăiați gogoșile. Pune gogoșile tăiate pe o tavă bine făinată și dospează din nou până își dublează volumul.Pentru a prăji gogoși, veți avea nevoie de un ulei cu ardere mare, cum ar fi uleiul de arahide. Daca nu il ai, orice ulei functioneaza, dar ai grija sa nu-l arzi. Dacă ai untură, e și mai bine. Temperatura ideala pentru prajit este intre 170-180 grade C. La o temperatura mai mare vom avea gogosi arse la exterior si crude la interior. La o temperatură mai scăzută, gogoșa va absorbi prea mult ulei și va deveni greață. Dupa ce prajiti fiecare gogoasa puneti-le pe prosoape de hartie, lasati-le 2 minute apoi rulati-le in zahar sau serviti-le cu dulceata. După ce s-au răcit, pot fi decorate cu ciocolată topită pe baie de aburi.
Am servit o parte cu dulceata si ce a ramas am glazurat cu ciocolata si decorat cu bomboane.
Ingrediente Desert gogosi cu aluat de cartofi
300 g făină 000
70 g făină manitoba
3 ouă
300 g cartofi fierţi şi curăţaţi
7 g drojdie uscată sau 20 grame drojdie proaspătă
30 g zahăr
90 g unt moale
1 lingură rom/vodcă/ţuică; ajută la dospire;
coaja de la o lămâie
3 g sare
pentru glazură:
100g ciocolată neagră 20g unt
bombonele