Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata
Aceste gogoși la cuptor erau de mult timp pe lista mea, dar iată că în urmă cu aproape o săptămână le-am făcut și între timp s-au și terminat. Destul de ușor și repede, am ajuns la un rezultat minunat și la unele învățăminte, bune de folosit, dată viitoare când voi mai face astfel de gogoși, pentru că dorința de perfecționare nu trebuie să ne părăsească. Am glazurat gogoșile cu ciocolată și le-am decorat cu ornamente atractive. Mi se pare o soluție mai bună, delicioasă, decât să le fi lăsat simple, doar cu zahăr brun, așa cum s-ar mai fi putut face. Astfel, nu sunt numai foarte bune (ciocolata își face efectul!) ci și foarte drăguțe... Din ingredientele de mai jos am făcut 24 de gogoși la cuptor, asemeni celor americane, câte 2/porție.
INGREDIENTE
Se pune făina în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia mărunțită, oul, zahărul și vanilia.
Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.
Se răzuiește coaja de limetă (lămâie) și apoi se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, cu puțin lapte cald, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul.
Se adaugă untul moale și laptele cald, puțin câte puțin, în timp ce se frământă aluatul, pentru încorporarea întregii cantități de făină.
Când aluatul este uniform, elastic și nelipicios (pentru aceasta, se adaugă, la finalul frământării 1 lingură de ulei de alune de pădure, sau de floarea soarelui), se acoperă cu un șervet curat și se depune la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se frământă puțin, ca să se elibereze bulele de aer și să devină mai ferm.
Se întinde o foaie de 1 cm grosime și se decupează rondele mai mari, iar apoi, în mijlocul lor, se vor decupa rondele mai mici.
Se pun gogoșile, astfel decupate, în tava prevăzută cu hârtie de copt, se acoperă cu un șervet curat și se lasă 10-15 minute ca să mai crească puțin, la căldură.
Când gogoșile au crescut, se dau la cuptor, la temperatură medie, până ce încep să se rumenească ușor la bază.
Atunci se scot gogoșile din cuptor, se depun pe un platou și când se răcesc, se decorează pe rând cu ciocolată, albă sau neagră (topită la bain-marie într-o lingură de ulei) și cu ornamente decor.
Ingrediente Desert gogosi la cuptor, glazurate cu ciocolata
500 grame de făină albă
200 ml de lapte
100 grame de zahăr tos
1 ou
50 grame de unt
2 plicuri de vanilie
15 grame de drojdie proaspătă
coaja de la o limetă (sau lămâie)
1 praf de sare extrafină
1 lingură de ulei de alune de pădure
făină albă pentru modelat
Pentru decor:
50 grame de ciocolată neagră
50 grame de ciocolată albă
2 linguri de ulei de alune de pădure (sau de floarea soarelui)
ornamente decor