Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Franta. Cum sa faci Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara

 

Aveam rețeta aceasta de câtva timp și am mai făcut varianta simplă (simplificată de mine, de fapt...) numai cu scorțișoară, pentru că mă gândeam că merele ar putea face mai dificilă prepararea acestor gogoși. Ei bine, astăzi am prins puțin curaj și am făcut gogoși melc, cu mere și scorțișoară, dar am ajustat puțin unele ingrediente, în conformitate cu ceea ce am observat la preparările anterioare. Cu ceva mai multă grijă decât de obicei și în timp mai îndelungat, astăzi am reușit să fac aceste gogoși speciale, frumoase și aromate, care ne-au încântat deopotrivă. Din ingredientele de mai jos am făcut 16 gogoși melc, cu mere și scorțișoară, câte 2/porție. 

 

INGREDIENTE
500 grame de făină albă 10 grame de drojdie proaspătă 1-2 ouă 100 ml de lapte cald 1 praf de sare extrafină 75 grame de zahăr tos 50 grame de unt 2 mere mari 1 plic de vanilie 2-3 lingurițe de scorțișoară ulei de floarea soarelui, pentru prăjit Pentru decor: 2 linguri încărcate de zahăr pudră 1 plic de vanilie

Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, unde se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, ouăle și vanilia. Se adaugă laptele cald, puțin câte puțin, mai întâi până ce se dizolvă zahărul și drojdia și apoi până la încorporarea făinii. La sfârșit se adaugă untul moale și se frământă aluatul, până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească. Dospirea va dura mai mult (o oră) pentru că aluatul conține puțină drojdie și este mai greu, având ouă, unt și zahăr.

Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se întinde o foaie dreptunghiulară de aproximativ 25/30-35 cm, cu o grosime de aproximativ 7-8 mm.

Se decojesc merele, se curăță de cotoare și se taie lamele subțiri, de 3-4 mm grosime. Se acoperă foaia de aluat cu feliile de mere și se presară scorțișoara, după care se rulează, relativ strâns, cu umplutura la interior.

Se taie rulouri de 1,5-2 cm grosime și se lasă pe planșeta înfăinată, până ce se înfierbântă uleiul în tigaie. Atunci se pun gogoșile la prăjit, în baie de ulei, la foc mic. Se coc câte 2 minute pe ambele fețe și se adaugă ulei în tigaie, atunci când scade.

Gogoșile rumenite se depun pe un platou prevăzut cu hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces, după care se pudrează cu zahăr pudră.

Sunt foarte bune și aromate, atât călduțe, cât și reci.

Ingrediente Desert gogosi melc, cu mere si scortisoara

500 grame de făină albă

10 grame de drojdie proaspătă

1-2 ouă

100 ml de lapte cald

1 praf de sare extrafină

75 grame de zahăr tos

50 grame de unt

2 mere mari

1 plic de vanilie

2-3 lingurițe de scorțișoară

ulei de floarea soarelui, pentru prăjit

Pentru decor:

2 linguri încărcate de zahăr pudră

1 plic de vanilie

Categorii