Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Franta. Cum sa faci Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor
La Galette des Rois, sau ”Plăcinta Regilor” este o prăjitură tradițională, nu numai a francezilor, ci și a tuturor comunităților francofone din Canada, Belgia, Elveția..., care marcheză sărbătoarea Bobotezei. Anual, în Franța, timp de o săptămână se fac și se savurează cam 30 de milioane de astfel de plăcinte. Denumirea plăcintei vine de la cei trei magi (regi) care ghidați de o stea, au ajuns la ieslea în care se afla Pruncul Iisus, pentru a se închina și pentru a duce daruri. Așadar, istoria acestei plăcinte este foarte veche și deși de-a lungul anilor s-a tot înfrumusețat, esența ei simbolică a rămas. Inițial, această plăcintă era o pâiniță în care se afla un bob de fasole care servea de răvaș, dar cu timpul, preparatul a evoluat și îmbunătățit, atât ca gust, cât și ca aspect. În principal, această plăcintă este preparată astăzi dintr-un aluat de foietaj și o cremă de patiserie făcută din: unt, zahăr și pudră de migdale. La aceste ingrediente, se mai adaugă uneori și: lapte, ouă, esență de vanilie, rom, amidon și migdale sfărâmate. Cum nimeni nu poate opri inventivitatea culinară, în zilele noastre, peste tot în lume, ”Plăcinta regilor” mai poate conține: ciocolată, nucă de cocos, fructe confiate..., pentru a răsfăța gusturile, din ce în ce mai rafinate și pretențioase ale consumatorilor. Pentru mai multe informații privitoare la istoricul, ritualul și prezentarea acestei plăcinte, puteți citi articolul pe care l-am postat aici, pe site, în 15 mai 2017: https://www.bucataras.ro/articole/prajiturile-sarbatorilor-la-francezi-2-boboteaza-si-placinta-regilor-82686.html Personal, mi-am dorit foarte mult dintotdeauna să exersez în propria bucătărie rețetele despre care am citit atâtea și despre care am vorbit adeseori elevilor și cunoscuților mei. Iată acum una dintre rețetele experimentate la mine acasă și tot ce pot să spun este că la Galette des Rois, preparată astfel, după rețeta consacrată în Franța este absolut delicioasă, rafinată, cu totul și cu totul specială, neavând termen de comparație cu alte preparate.
Ingrediente Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor
500-600 grame de aluat de foietaj
Pentru cremă:
100 grame de unt
125 grame de pudră de migdale
50-75 grame de migdale sfărâmate
100 grame de zahăr pudră
2 ouă
1 ou pentru uns