Desert mucenici muntenesti

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert mucenici muntenesti

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert mucenici muntenesti

 

Obișnuită cu sfințișorii moldovenești încă din copilărie, am aflat relativ târziu de cei muntenești. Mai precis, o fostă colegă, originară din Dobrogea mi-a vorbit despre ei și mi-a adus câțiva, pe vremea când la noi nu se găseau în magazine. I-am preparat atunci, mai mult ca pe niște tăiței în sirop și n-am rămas cu o impresie deosebită.  Anul acesta mi-am zis să încerc din nou rețeta mucenicilor muntenești, mai ales că acum se găsesc și la noi de vânzare și între timp am putut consulta mai multe rețete. Soțul meu, venit din Ardeal și obișnuit și el cu mucenicii noștri, m-a întrebat scurt, când i-am oferit un bol cu mucenici muntenești: ”Ce-i asta...?” I-am povestit că acești mucenici care stilizează corpul omenesc sunt expresia simbolică a celor 40 de soldați creștini care au fost condamnați să moară înghețați în lacul Sevastia, pentru că au refuzat să se închine idolilor. Așa se explică faptul că sunt fierți, că se servesc cu tot cu siropul în care au fiert... Ar fi destul de greu să facem acasă acești mucenici, deși ar fi, în același timp, o soluție salutară, pentru că mucenicii din comerț sunt făcuți din grâu dur, dificil de fiert în mod corect, ca să nu se sfărâme. Dar cu atenție și răbdare putem face câteva boluri cu mucenici fierți în sirop aromatizat și astfel să sărbătorim această zi specială, a celor 40 de Mucenici din Sevastia.

 

INGREDIENTE
200 grame de mucenici 150-200 grame de nuci rumenite și mărunțite 150-200 grame de zahăr tos 1 plic de vanilie coaja răzuită de la 1 lămâie coaja răzuită de la 1 portocală esență de rom scorțișoară 1 praf de sare extrafină 1 litru de apă

Se face un sirop din: zahăr, vanilie, praful de sare, coaja răzuită de lămâie și de portocală și 1 litru de apă rece.

Când zahărul s-a topit și siropul a început să fiarbă, se adaugă mucenicii, se diminuează focul de la aragaz și se fierb timp de 8-10 minute, la foc mediu. Când mucenicii sunt aproape fierți (se verifică!) se ia cratița de pe foc, se pune capacul și se lasă în așteptare timp de 60-90 de minute.

Între timp se rumenesc nucile și se mărunțesc (nu se macină!).

După timpul recomandat, mucenicii se pun, cu sirop, în boluri, se presară scorțișoară, 3-4 picături de esență de rom în fiecare recipient și câte 3-4 linguri încărcate de nucă mărunțită. Se mai poate adăuga coajă proaspăt răzuită de lămâie și de portocală și se poate servi, cald sau rece.

Ingrediente Desert mucenici muntenesti

200 grame de mucenici

150-200 grame de nuci rumenite și mărunțite

150-200 grame de zahăr tos

1 plic de vanilie

coaja răzuită de la 1 lămâie

coaja răzuită de la 1 portocală

esență de rom

scorțișoară

1 praf de sare extrafină

1 litru de apă

Categorii