Desert mucenici umpluti

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert mucenici umpluti

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert mucenici umpluti

 

La noi in Ardeal nu se obisnuieste sa se faca mucenici, dar in ultimii 2-3 ani i-am pregatit in fiecare an pentru ca am vazut aici pe Bucataras si mi se facea pofta de fiecare data. De data aceasta am ales sa-i prepar umpluti, iar la final, cand i-am scos din cuptor nu m-am putut abtine si am rupt dintr-unul. Era asa de bun incat am renuntat la a-i mai insiropa si i-am uns doar cu miere si am presarat nuca macinata. Foarte buni!

Pt.mucenici:

1 kg faina alba 1 lgt sare 20 g drojdie proaspata 100 g zahar cca 400 ml lapte 50 g unt 1 lgt coaja rasa de lamaie 1 lgt esenta de vanilie 3 oua

Pt. umplutura:

300 g nuca macinata zahar dupa gust 1 lgt cardamom 100 ml lapte dulce

Pt finisat:

1 ou batut miere de albine nuca macinata

Intr-o craticioara se amesteca 200 ml lapte caldut cu 1 lgt zahar. Se adauga 2 lg faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine si se lasa la dospit 15 minute.

In bolul robotului se pune faina cernuta si sarea. Restul de lapte se incalzeste impreuna cu restul de zahar. Se amesteca bine pana ce acesta se dizolva. Se adauga ouale batute, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.

Dupa ce a crescut maiaua, se toarna peste faina si se porneste robotul la viteza mica. Se toarna cate putin din laptele amestecat cu ouale. Se mareste viteza robotului si se mixeaza timp de 5 minute. Se adauga si untul la temperatura camerei. Se mai mixeaza pana se dezlipeste de pe marginile vasului. Se unge vasul cu putin ulei si se lasa aluatul la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se prepara umplutura. Intr-o craticioara se amesteca nuca macinata cu zaharul si cardamomul. Se adauga laptele si se pune pe foc. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit.

Din aluat se rup bucatele care se intind pe masa de lucru dandu-i o forma dreptunghiulara. Se unge cu nuca si apoi se ruleaza cat mai strans pe lungime, se unesc capetele si se formeaza cifra 8. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa 15-20 de minute sa mai creasca. Se ung apoi cu oul batut.

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana se rumenesc frumos deasupra. Se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca dupa care se ung cu miere si se presara nuca macinata.

Pofta buna!

Ingrediente Desert mucenici umpluti

1 kg faina alba

1 lgt sare

20 g drojdie proaspata

100 g zahar

cca 400 ml lapte

50 g unt

1 lgt coaja rasa de lamaie

1 lgt esenta de vanilie

3 oua

300 g nuca macinata

zahar dupa gust

1 lgt cardamom

100 ml lapte dulce

1 ou batut

miere de albine

nuca macinata

Categorii