Desert paine dulce cu scortisoara (Pull-apart bread)

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Statele Unite. Cum sa faci Desert paine dulce cu scortisoara (Pull-apart bread)

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert paine dulce cu scortisoara (Pull-apart bread)

 

INGREDIENTE
Aluatul: 360 gr faina+faina cat cuprinde dupa ce aluatul creste 50 gr de zahar 1/2 lingurita sare 25 grame de drojdie proaspata sau 10 gr de drojdie uscata 60 ml de apa calduta 80 ml lapte la temperatura camerei 40 gr de unt 2 oua medii la temperatura camerei 1 lingurita de esenta de vanilie Umplutura: 100 gr. de zahar 2 lingurite de scortisoara 30 gr de unt topit si racit

Aluatul : In bolul in care vom face aluatul se amesteca 260 gr de faina, zaharul si sarea. Intr-un bol mic se dizolva drojdia in 60 ml de apa calduta si se lasa timp de 10 minute. Intre timp, untul se topeste pe baie de aburi. Cand s-a topit, se ia de pe foc si se adauga laptele si esenta de vanilie. In bolul cu faina se face o gaura in mijloc si se adauga laptele cu untul topit si drojdia, se amesteca totul timp de 2 minute. Apoi se adauga ouale batute, se amesteca si se adauga inca 100 grame de faina. Omogenizam totul foarte bine. Vom obtine un aluat lipicios. Aluatul se pune intr-un bol uns cu unt, se acopera cu folie de plastic si cu un prosop de bucatarie curat si se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul(aprox. 1 ora). Intre timp pregatim umplutura, se amesteca zaharul cu scortisoara. Pregatim si tava pe care o tapetam cu hartie de copt. Eu am folosit o tava mai mica de cozonac. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa de lucru cu faina si se framanta, adaugand faina pana cand acesta nu mai e lipicios.Aluatul se lasa la odihnit acoperit cu un prosop timp de 5 minute. Din aluatul obtinut se intinde un dreptunghi de 30x50cm,se unge cu untul topit si racit, se presara peste tot zaharul amestecat cu scortisoara, apoi aluatul se taie pe vertical in 6 fasii cat se poate de egale, apoi pe orizontala alte 6 fasii, vom obtine patratele.Patratelele obtinute se pun unul peste altul de pe fiecare linie si se pun in tava, continuam pana cand terminam de pus tot aluatul in tava. (sau cele 6 fasii se pot pune una peste alta si taiem 6 patratele egale). Painea se lasa in tava, la crescut timp de 30-45 minute, acoperita cu un prosop, pana cand isi dubleaza volumul. Painea se pune la copt in cuptorul preincalzit la 175C,timp de 30-35 de minute. Daca incepe sa se rumeneasca prea repede si la mijloc nu e facuta, se pune deasupra o folie de aluminiu pentru ca painea sa nu se arda deasupra. Cand este gata, se lasa sa se odihneasca 10-20 de minute in tava, apoi se poate scoate si servii. Daca serviti a doua zi se incalzeste putin in cuptorul cu microunde. Pofta buna!

Ingrediente Desert paine dulce cu scortisoara (Pull-apart bread)

Aluatul:

360 gr faina+faina cat cuprinde dupa ce aluatul creste

50 gr de zahar

1/2 lingurita sare

25 grame de drojdie proaspata sau 10 gr de drojdie uscata

60 ml de apa calduta

80 ml lapte la temperatura camerei

40 gr de unt

2 oua medii la temperatura camerei

1 lingurita de esenta de vanilie

Umplutura:

100 gr. de zahar

2 lingurite de scortisoara

30 gr de unt topit si racit

Categorii