Desert pere fierte in vin, cu inghetata si frisca
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert pere fierte in vin, cu inghetata si frisca
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert pere fierte in vin, cu inghetata si frisca
Sezonul asta la ''Chefi la cutite'' a fost unul in care para fiarta in vin a fost vedeta, pana aici nimic nou sub soare, de aici incepe beleaua ca am avut comanda serioasa de pere fierte-n vin. Asa ca varand-nevrand m-am apucat de fonfleuri, ca asa le zic eu la chestiile astea mai trendy-flendy.Am cautat mai multe retete pana m-am oprit la cea a lui chef Florin Dumitrescu, a fost mai pe placul meu, desi nu ma dau eu in vant dupa fonfleuri din astea ( a fost bun dar nu ceva sa ma faca sa zic ''mai vreau'') e un desert fin care merge servit la mese festive.Reteta era pentru 4 pere eu am facut la dublu.
INGREDIENTE
Mai intai am pregatit perele, pentru ca dureaza mai mult. Le-am curatat de coaja ( de preferat sa fie curatate cu un pilar, sa ramana un aspect frumos), apoi am taiat fundul perei pe drept sa poata sa stea frumos pe farfurie. Intr-o cratita incapatoare am pus zaharul brun-negru, am adaugat esenta de vanilie si vinul, am amestecat sa se topeasca zaharul, am asezat perele( sa fie acoperite de vin) apoi am pus la fiert, se fierb cca 40 min, para sa fie de consistenta perei din compot.Cat au fiert perele am pregatit grisinele. Dupa cca 40 min am scos perele din vin , am lasat vinul sa fiarba pana am obtinut consistenta unui sirop.
Grisine crocante : Am intins aluatul foitaj dupa ce l-am lasat sa se dezghete peste noapte, am presarat zahar brun, am presat un pic sa intre zaharul in aluat, apoi am decupat grisine, le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt. Am incins cuptorul la 180 grade si am bagat tava in cuptor, le-am lasat sa se rumeneasca frumos apoi le-am scos din tava si le-am lasat la racit.
Frisca : Smantana pentru frisca rece de la frigider am mixat-o cu 2 pliculete de zahar vanilat, am mixat pana am obtinut o frisca nu foarte tare, am lasat la frigider frisca pana am asamblat farfuria.
Asamblare : Am asezat pe farfurie para, am turnat sosul de vin, apoi am pus inghetata, frisca si grisine si cam asta a fost povestea perei fierte-n vin.Sa aveti pofta, mi-a placut sa le pregatesc. Ps. foarte bun siropul de vin...
Ingrediente Desert pere fierte in vin, cu inghetata si frisca
8 pere mai tari
300 g zahar dark brun- Dark Brown Sarkara ( din asta am avut eu )
1 pliculet esenta vanilie bourbon finnesse Dr. Oetker
Vin rosu- am avut de doua feluri
325 ml Rose demidulce
750 ml Pinot Noir demisec
Frisca
200 ml smantana pentru frisca+ 2 pliculete zahar vanilat
Inghetata de vanilie
Pentru grisine crocante
275 g aluat foitaj de la Lidl
zahar brun