Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Franta. Cum sa faci Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
Timp de preparare 30 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se sarbatoreste pe 6 ianuarie. Este pregatita si servita toata luna ianuarie. Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei. Iata varianta facuta anul acesta. Am folosit pudra de praline cumparata. O puteti face de casa daca doriti, iata reteta. Praline: 100 g de zahar si 100 g migdale+alune Produs de cofetarie casant, facut din migdale, alune si zahar caramelizat. Punem zaharul la caramelizat intr-o oala mica, cu fund dublu. Cand obtinem un caramel frumos oprim focul si adaugam migdalele si alunele. Le acoperim bine cu caramel apoi le rastrunam pe o planseta. Le lasam la racit. Cand s-au racit le mixam pentru o obtine o pudra (sau continuam pana obtinem o pasta - ca pentru Prajitura Paris-Brest). https://www.blogulluicatalina.com/2019/01/placinta-cu-ciocolata-galette-des-rois.html
Ingrediente Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
1 aluat de foietaj
100 g de ciocolata neagra
1 ou intreg +1 galbenus
50 g de zahar
80 g de pudra de pralin
30 g de unt
1 galbenus+ 1 lingura de lapte pentru dorat
1 figurina + 1 coroana