Desert placinta cu migdale, mere si crema de castane / Galette des rois
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Franta. Cum sa faci Desert placinta cu migdale, mere si crema de castane / Galette des rois
Timp de preparare 30 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert placinta cu migdale, mere si crema de castane / Galette des rois
Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se sarbatoreste pe 6 ianuarie. Este pregatita si servita toata luna ianuarie. https://www.blogulluicatalina.com/2021/01/placinta-cu-migdale-mere-si-crema-de.html
INGREDIENTE
Incaziti cuptorul la 180°C. Taiati aluaturile in 2 cercuri mari. Cu resturile am facut 6 cercuri mici. Frecati untul cu zaharul, adaugati oul si albusul treptat si apoi migdalele macinate. Amestecati bine si incorporati crema de castane. Punem pe o placa tapisata cu hartie de copt un aluat. Depuneti crema in mijloc. Cu un penson ungem marginile aluatului cu oul batut cu laptele sau cu apa . Curatam merele si le taiem bucatele. Ascundem figurina in crema si presaram deasupra o castana confiata taiata bucatele si merele taiate. Acoperim totul cu cea de-a doua foaie. Sudam marginile. Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de lapte rece. Decorati cu un cutit . Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc. Se coace in cuptorul incalzit la 180°C timp de 30-40 de minute. Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).
Ingrediente Desert placinta cu migdale, mere si crema de castane / Galette des rois
2 aluaturi de foietaj
1 ou +1 albus
40 gr de zahar
100 gr de pudra de migdale
100 gr de crema de castane dulce
50 gr de unt moale
1 galbenus + 1 lingurita lapte rece
1 figurina + 1 coroana
2 castane confiate
2 mere