Desert prajitura in foi de napolitana

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura in foi de napolitana

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura in foi de napolitana

 

Zilele trecute mi-am amintit de un desert tare bun din copilărie: prăjitura în foi de napolitană. O prăjitură care se face ușor, fără coacere și pentru că nu are la bază un sirop legat, este moale și plăcută. Iar cui îi place să ronțăie ceva, are aici: alune (sau nuci) și stafide...  

 

INGREDIENTE
2 foi de napolitană Pentru umplutură: 200 grame de biscuiți simpli (petit beurre) 2 tablete de ciocolată cu lapte (180-200 grame) 200 ml de lapte 75 grame de zahăr tos 200 grame de unt 100 grame de alune nesărate (nuci) 100 grame de stafide aurii 3-4 linguri de nucă de cocos (opțional) esență de rom/migdale

Se pregătesc dinainte ingredientele: biscuiții se fărâmițează, ciocolata se rupe în bucăți mai mici, pentru a se topi mai ușor în timpul preparării desertului, iar alunele se mărunțesc.

Stafidele se opăresc rapid (4-5 secunde) și se scurg de apă. Se adaugă esență de rom și din când în când se amestecă, pentru ca toate stafidele să se îmbibe.

Se pune laptele într-o crăticioară și se adaugă zahărul și ciocolata ruptă în bucățele. Se dă crăticioara la foc mic (să nu fiarbă!) și se amestecă până ce se topește zahărul și ciocolata. Când compoziția se omogenizează, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească, dar se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu formeze crustă.

Când compoziția s-a răcit, se adaugă untul și se mixează, până la omogenizarea perfectă.

Se adaugă apoi biscuiții fărâmițați, alunele mărunțite și stafidele îmbibate cu esență de rom. Cine dorește, poate să mai adauge 1/2 linguriță de esență de rom/migdale. De asemenea opțional, se poate adăuga nucă de cocos, pentru mai multă aromă și mai ales pentru a lega compoziția, dacă este mai moale.

Se pune compoziția, bine omogenizată pe o foaie de napolitană și se acoperă cu altă foaie. Se presează ușor și apoi se sigilează și se dă la frigider pentru câteva ore (peste noapte, eventual).

A doua zi se îndepărtează marginile și se porționează în formele dorite.

Ingrediente Desert prajitura in foi de napolitana

2 foi de napolitană

Pentru umplutură:

200 grame de biscuiți simpli (petit beurre)

2 tablete de ciocolată cu lapte (180-200 grame)

200 ml de lapte

75 grame de zahăr tos

200 grame de unt

100 grame de alune nesărate (nuci)

100 grame de stafide aurii

3-4 linguri de nucă de cocos (opțional)

esență de rom/migdale

Categorii