Desert Preanici sau turtite dulci basarabene

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Moldova. Cum sa faci Desert Preanici sau turtite dulci basarabene

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert Preanici sau turtite dulci basarabene

 

Preanicii sunt un alt desert pe care l-am gustat în excursiile mele la Chișinău, după ce le văzusem anterior în târgurile unde, după revoluție, basarabenii aduceau produse la vânzare. În fapt, sunt turtițe dulci, iar numele lor divulgă o pronunție moldovenească, de care și-a dat seama și soțul meu, ardelean stabilit de peste 40 de ani aici, în Moldova noastră. ”Preanici” înseamnă ”prea mici” și exprimă surpriza și oarecum dezamăgirea unei persoane amatoare de dulciuri, la vederea acestui desert minuscul. Cel puțin așa mi s-a spus la Chișinău că ar sta lucrurile... Am ezitat mult să le fac, pentru că mi se pare cam riscant să lucrez cu zahăr caramel și mi-era frică de vreo poznă, dar până la urmă, la sfârșitul săptămânii trecute am trecut la treabă și am urmat rețeta pe care am primit-o atunci, dar am și adăugat ceva: pentru că glazura se usucă greu, rămâne să mai caut altă soluție. Până una-alta, o parte din preanici le-am trecut prin zahăr brun, iar peste alții am presărat scorțișoară. Ceilalți s-au uscat, până la urmă (mă gândesc că poate glazura a fost prea groasă) dar după vreo două zile... Din ingredientele de mai jos am făcut 51 de preanici (mici, evident), cam câte 4/porție și au un gust excelent.

 

INGREDIENTE
250 grame de zahăr tos 1 plic de zahăr caramel (opțional) 1 ou 60 grame de unt 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu 100 ml de apă clocotită 500 grame de făină albă 2-3 lingurițe de scorțișoară (pudră) 1 linguriță de nucșoară câteva boabe măcinate de coriandru 4-5 cuișoare măcinate Pentru glazura decor: 2 albușuri 2 linguri de zahăr pudră Pentru decor suplimentar (opțional): scorțișoară zahăr brun

Mai întâi se pregătește amestecul de condimente: nucșoara, coriandru și cuișoare, care trebuie măcinate fin. Scorțișoara este deja sub formă de pudră.

Se topește zahărul, la foc mic, până ce devine arămiu și se adaugă și plicul de zahăr caramel (cine dorește). Când tot zahărul s-a topit, se adaugă apa clocotită și se amestecă ingredientele, până ce rezultă un sirop omogen, fără cocoloașe.

Dacă mai sunt cocoloașe de zahăr caramel, se mai poate da crăticioara la foc mic, pentru ca prin amestecare, să se topească și el. În caz contrar, se trece siropul prin sită, ca să se elimine eventualele cocoloașe.

Se lasă siropul la răcorit, după care se adaugă untul topit. După omogenizarea siropului, se adaugă oul și un pahar de făină. Se amestecă bine aceste ingrediente.

Separat se amestecă restul de făină cu bicarbonatul de sodiu și condimentele măcinate fin: scorțișoara, nucșoara, coriandrul și cuișoarele.

Se adaugă amestecul pe bază de caramel, cu făina amestecată cu bicarbonat și condimente. Se încorporează toată făina și se frământă aluatul până ce devine nelipicios și ferm.

Se formează biluțe (cam cât 1/2 ou) și se pun în tava prevăzută cu hârtie de copt, la o oarecare distanță, unele de celelalte, pentru că vor mai crește în cuptor.

Se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. Atunci se scoate tava din cuptor și se pun preanicii pe un platou. Se mixează albușurile cu zahăr pudră și se ung preanicii cu o pensulă de bucătărie și se lasă apoi să se usuce glazura (dacă vor fi unși superficial, se vor usca mai repede).

Cine dorește, poate decora suplimentar preanicii, cu pudră de scorțișoară, sau cu zahăr brun.

Ingrediente Desert Preanici sau turtite dulci basarabene

250 grame de zahăr tos

1 plic de zahăr caramel (opțional)

1 ou

60 grame de unt

1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

100 ml de apă clocotită

500 grame de făină albă

2-3 lingurițe de scorțișoară (pudră)

1 linguriță de nucșoară

câteva boabe măcinate de coriandru

4-5 cuișoare măcinate

Pentru glazura decor:

2 albușuri

2 linguri de zahăr pudră

Pentru decor suplimentar (opțional):

scorțișoară

zahăr brun

Categorii