Desert strudel cu dovleac si stafide

Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert strudel cu dovleac si stafide

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert strudel cu dovleac si stafide

 

După niște bostănei delicioși cu dovleac și stafide, am făcut ieri și niște ștrudele, că foarte bună este această umplutură...!  Am folosit aluat de foietaj din comerț (care este foarte bun!) și am preparat aceeași umplutură ca în rețeta pentru bostănei:  https://www.bucataras.ro/retete/bostanei-93120.html?fbclid=IwAR3HZZaOtnt-ztSzQyZamYzN8XCvpn3Jn9NxjSd5_TCWTxc6fNLZV2C6gvE Din ingredientele de mai jos am făcut 24 de ștrudele cu dovleac și stafide, câte 2/porție.

 

INGREDIENTE
900 grame aluat de foietaj 1 ou pentru uns făină albă pentru modelat Pentru umplutură: 800 grame de dovleac plăcintar (curățat) 150 grame de zahăr tos 1-2 lingurițe de scorțișoară 1 plic de vanilie 60-75 de grame de stafide aurii 2 linguri de ulei de floarea soarelui

Aluatul de foietaj se scoate din congelator cu trei ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural și să nu se rupă, la preparare.

Pentru umplutură, se spală dovleacul, se curăță de coajă și de semințe, după care se dă pe răzătoarea mare și apoi se călește cu zahărul tos și vanilia, la foc mediu și apoi mic, într-o cratiță în care s-au pus în prealabil 2 linguri de ulei de floarea soarelui.

Când lichidul lăsat de dovleac scade de tot, se ia cratița de pe foc și după ce umplutura se mai răcorește puțin, se adaugă scorțișoara și stafidele, opărite în prealabil și ținute, câteva minute în esență de rom. Se omogenizează umplutura și se lasă în așteptare până la pregătirea aluatului.

Când aluatul s-a decongelat total, se desface cu grijă pe planșeta înfăinată, se mai întinde puțin cu sucitorul, ca să nu crească prea tare în cuptor și apoi se taie în dreptunghiuri similare.

Se pun două lingurițe încărcate de umplutură pe latura mai mică a dreptunghiului de aluat și apoi se rulează. Se procedează la fel până la terminarea aluatului.

Ștrudelele se pun în tăvi prevăzute cu hârtie de copt, la o oarecare distanță între ele, pentru că vor mai crește în cuptor.

Se ung ștrudelele cu un ou bătut și se dau tăvile, pe rând, la cuptorul încălzit în prealabil, la temperatură medie, până ce cresc și se rumenesc frumos. Atunci se scot tăvile din cuptor și ștrudelele se pun pe un platou.

Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci, ca desert, la micul dejun, sau chiar la cină.

Ingrediente Desert strudel cu dovleac si stafide

900 grame aluat de foietaj

1 ou pentru uns

făină albă pentru modelat

Pentru umplutură:

800 grame de dovleac plăcintar (curățat)

150 grame de zahăr tos

1-2 lingurițe de scorțișoară

1 plic de vanilie

60-75 de grame de stafide aurii

2 linguri de ulei de floarea soarelui

Categorii