Desert tarta cu lemon curd si crema ciocolata alba
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Desert tarta cu lemon curd si crema ciocolata alba
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tarta cu lemon curd si crema ciocolata alba
Verisoara mea, de cate ori vine in vacanta din Anglia, imi zice ca tot ce isi doreste este sa manance briose cu lemon curd :D. Ca sa fie ceva mai special, fiind si ziua ei, de data asta i-am facut tarte cu lemon curd. Au avut mare succes si acestea! Tin sa precizez ca am cantitati pentru mai multa crema decat am pus eu la tarte, deoarece am umplut si 2 blaturi cu ce a ramas si am facut un tort. Deci, daca vreti mai putina crema, impartiti cantitatile in jumatate.
INGREDIENTE
Aluat
250 g faina 125 g unt rece, direct din frigider 1 ou un varf cutit de sare 1 lingura zahar pudra 2-3 linguri apa receLemon Curd:
3 galbenusuri 90 g unt 140 g zahar 2 lamai (zeama+coaja)Crema ciocolata
100 g ciocolata alba 50 ml smantana lichida 200 g crema branza 300 ml frisca lichida 1 lingurita extract vanilie 6 g gelatinaAluat: Untul se taie in cuburi. In bolul mixerului se adauga acesta impreuna cu faina, sarea si zaharul. Se mixeaza si devine un aluat nisipos. Apoi se adauga oul si se mixeaza. Se adauga si apa treptat si iar se mixeaza. Devine un aluat omogen. Il infasuram in folie alimentara si il tinem in frigider pt cel putin o ora.
Dupa ce s-a racit, aluatul se aseaza pe blatul de lucru infainat. Se imparte in 8 parti egale (asa mi-a iesit mie avand forme de tarte medii). Fiecare bila se intinde cu sucitorul in strat de 5 mm grosime, apoi se aseaza foaia rezultata peste forma de tarta. Se preseaza usor cu degetele ca sa imbrace interioriul formei. Se pune foaie de copt peste fiecare tarta, iar peste foaie eu am pus fasole uscata. Se dau la frigider pentru 15 minute apoi se coc 10-15 minute in cuptorul setat in prealabil la 175 C. Dupa 10-15 minute, se indeparteaza foaia de copt cu fasolea si se mai lasa 5 minute ca sa se coaca si in interior. Se lasa sa se raceasca in tava.
Lemon curd: Se storc lamaile de zeama si se razaleste coaja. Intr-o cratita se amesteca galbenusurile cu zeama de lamaie, coaja de lamaie si zaharul. Se pune pe baie de aburi si se amesteca incontinuu pana se dizolva zaharul. Untul se taie, se adauga si se amesteca din nou pana se ingroasa, fara sa dea in clocot (10 minute). Se lasa la rece pentru cateva ore.
Crema: Punem gelatina la hidratat in 3 linguri de apa rece. Incalzim intr-o cratita 50 ml smantana. Oprim focul si adaugam ciocolata alba apoi omogenizam. Adaugam vanilia, crema de branza si amestecam din nou. Adaugam si gelatina hidratata si amestecam bine. Lasam sa se raceasca.
Punem in bolul mixerului cei 300 ml frisca lichida si o mixam pana devine ferma. Mai mixam separat, si crema rece, apoi adaugam frisca peste crema si o omogenizam cu o spatula.
In fiecare tarta se pune lemon curd, apoi crema, apoi iar lemon curd si se orneaza la final cu crema.
Ingrediente Desert tarta cu lemon curd si crema ciocolata alba
250 g faina
125 g unt rece, direct din frigider
1 ou
un varf cutit de sare
1 lingura zahar pudra
2-3 linguri apa rece
3 galbenusuri
90 g unt
140 g zahar
2 lamai (zeama+coaja)
100 g ciocolata alba
50 ml smantana lichida
200 g crema branza
300 ml frisca lichida
1 lingurita extract vanilie
6 g gelatina