Desert tarte cu ciocolata, lamaie si coacaze
Reteta culinara din categoria Dulciuri. Cum sa faci Desert tarte cu ciocolata, lamaie si coacaze
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert tarte cu ciocolata, lamaie si coacaze
Tarte cu aluat crocant, cremă de lămâie și apă de flori de portocal, glazură de ciocolată, decorate cu coacăze roșii, acrișoare și tocmai bune pentru acest desert de vară. Pentru că am avut niște forme pentru tarte ceva mai mari (diametru 12 cm), o tartă e suficientă pentru 2 persoane. Retete de vara
INGREDIENTE
Aluatul de tartă:
Se amestecă, într-un vas încăpător, făina și untul rece, fărâmițându-le cu degetele. Se adaugă oul și se amestecă, adăugând puțină apă rece, cât să se obțină un aluat omogen. Se transferă pe blatul de lucru presărat cu făină și se frământă doar cât să-i dăm formă. Nu se prelucrează aluatul prea mult, pentru a nu încălzi cu mâinile grăsimea din conținutul aluatului. Se dă la frigider măcar o jumătate de oră sau peste noapte.
Se scoate aluatul de la rece, se întinde în foaie subțirică, se decupează 4 cercuri, iar din restul de aluat se pregătesc fâșii pentru marginile tartelor. Se așază într-o tavă pregătită cu hârtie de copt (mie mi-au încăput 2 forme într-o tavă) și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Primele 15 minute se coc în orb (se așază câte o bucată de hârtie de copt pe tartă și se umple cu paste, bile ceramice sau orice greutăți doriți), apoi încă 10 minute descoperite. Se lasă la răcit.
Crema de lămâie:
Se pun într-o crăticioară laptele cu un praf de sare, îndulcitorul și făina albă, coaja rasă de lămâie și apa de flori de portocal, se fierb pe foc mic până se îngroașă, amestecând cu un tel. se dă de pe foc, se adaugă untul, amestecând până se topește și se lasă la răcit.
Se bate cu mixerul frișca lichidă, mai moale, apoi se încorporează treptat în crema de lămâie.
Glazura de ciocolată:
Se pun într-un ibric laptele, cuvertura de ciocolată neagră și untul și se fierb pe foc mic, până se topește ciocolata, iar amestecul se îngroașă ușor. Se dă de pe foc, se lasă la răcit.
Montare și decor:
Se umple tartele cu crema de lămâie, nivelând cu o spatulă.
Se adaugă glazura de ciocolată răcită suficient cât să o putem turna (nu foarte rece, pentru că începe să se închege). Se decorează cu coacăze roșii sau orice fructe de sezon, mai acrișoare, de preferat, dar și cu alune de pădure și flori din crema de lămâie rămase.
Se dau la frigider până la servire.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/07/tarte-cu-ciocolata-lamaie-si-coacaze.html
Ingrediente Desert tarte cu ciocolata, lamaie si coacaze
Aluatul de tartă:
95 g unt/margarină,
190 g făină pentru patiserie tip 550,
Un praf de sare,
1 ou mare,
2 linguri apă rece,
100 g făină blatul de lucru,
Crema de lămâie:
200 ml lapte,
Un praf de sare,
3 ml îndulcitor,
30 g făină albă,
½ linguriță coajă rasă de lămâie,
½ linguriță apă de flori de portocal,
130 ml frișcă lichidă,
45 g unt,
Glazura de ciocolată:
116 g cuvertură de ciocolată neagră,
100 ml lapte,
40 g unt,
Decor:
Coacăze roșii, după gust
Alune de pădure, după gust