Dulceață din toporași (viorele de pădure)
Reteta culinara Dulceață din toporași (viorele de pădure) din categoria Dulceata / Gem. Cum sa faci Dulceață din toporași (viorele de pădure)
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Dulceață din toporași (viorele de pădure)
Mno, această dulceață minunată mă bântuie de mult 😉 Inițial am spus că mi-a fost dor și anul acesta, dar pentru că în aceste zile am ajuns într-o grădină plină de topoare, sau mai bine zis în bătătura lui Cleme, nu am rezistat să nu du-te culege floricele parfumate. Da, asta mi se pare destul de prost, nici Clementine nu este pentru mine. Pfff dupa ce am gustat-o (dulceata pregatita de Clementina!) Pe o bucata de paine prajita unsa cu putin unt am zis ca da trebuie sa o fac si eu 😉
Flori de topor (viori, violete de padure) aprox. 100 g, zahăr tos aprox. 500 g, apă minerală aprox. 250 ml, Lămâie 1 bucatăDupă cum spunea Clementina, este mai greu să culegi plante minunate! 😉 Dar este exact exercițiul de întindere de care mi-a lipsit zilele astea în sală 😉 Mușchii spatelui, fesele, fesele și brațele cu adevărat relaxate! 😉 așa că am îmbinat utilul și plăcutul într-o întâlnire de cca. 60 de minute în aer liber și nepoluat! O experienta placuta si repetabila, pentru ca de acum incolo pot aparea floricele care se pot conserva in borcane minunate! 😉
Gata cu poveștile să te apuci de treabă! 😉
Florile se pun intr-o strecuratoare, se trec sub un jet de apa rece, apoi se pun intr-un vas, se adauga cca. 2 linguri de zahar si suc de la o lamaie.
Apoi frecați ușor, cât să încorporeze zahărul și sucul de lămâie, pentru a obține un lichid colorat, dar și pentru a păstra floricelele puțin întregi.
Pentru sirop se pun la fiert intr-un vas cu fundul gros, iar oarecum deosebite pentru dulceata si siropuri, zahar si apa minerala, se pun la fiert la foc iute cca. 10 minute, apoi la foc mic cca. 15 minute până se obține un sirop gros.
Adăugați apoi florile de topor aromate și lăsați să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute până trece testul de picătură de dulceață! 😉 Adica pe o farfurie rece se adauga putina dulceata, iar daca nu curge si ramane stabila, dulceata este gata.
Apoi se pune in borcane mici, pentru ca este o dulceata, deci mai opulenta si doar gustibus.
Ce sa zic, are un gust catifelat si parfumat, deosebit, merita incercat si savurat! 😉
Ingrediente Dulceață din toporași (viorele de pădure)
Flori de toporași (viorele, violete de pădure) cca. 100 g, Zahăr tos cca. 500 g, Apă minerală cca. 250 ml, Lămâie 1 bucată