Dulceata de toporasi
Reteta culinara Dulceata de toporasi din categoria Dulceata / Gem. Cum sa faci Dulceata de toporasi
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Dulceata de toporasi
Toporul sau Viola odorata, este o planta medicinala, erbacee, originara din Europa, fara tulpina, perena si formand stoloni lungi. Frunzele sunt ovale sau in forma de inima, florile sunt intens parfumate, singuratice, mov, roscate sau albe. Topoarele cresc în pajişti, livezi, poieni, la marginea pădurilor, mai rar în grădini. Este o floare de primăvară, numită și echinocțiul, deoarece înflorește în timpul echinocțiului de primăvară și este cunoscută ca simbol al iubirii și fertilității, purității și modestiei. În Grecia antică era considerată floarea Afroditei, zeița iubirii. Anul trecut am ratat sezonul lor, asa ca anul acesta am zis ca trebuie sa incerc dulceata, am citit mai multe retete si pana la urma am facut pe ce am facut sa sparg doar cozile si nu partea verde, am redus putin timpul de preparare. Intr-o reteta am citit sa folosesc apa de izvor, dar cum nu am spus am folosit apa minerala, ar trebui să fie și dintr-un izvor. Trebuie sa te inhami cu multa rabdare, eu am incercat sa le adun fara cozi si cat mai curate, fara impuritati, tot aveau roua pe flori.
200 g ax 1 kg de zahar 1/2 l apă minerală suc de lămâieCel mai meticulos lucru este strângerea florilor. Dupa ce am adunat florile, fara cozi, le-am trecut de cateva ori printr-un jet de apa, apoi le-am pus intr-un vas, am presarat o lingura de zahar si am adaugat sucul de la o lamaie, am frecat florile intre mine. degete. , dar nu foarte mult, le-am dorit cât mai întregi. Apoi am început să fac siropul. Zahărul l-am fiert cu apă minerală, l-am fiert până am obținut un sirop nu foarte gros, mai trebuie să fiarbă împreună cu florile. Am pus si florile si le-am lasat la fiert pana s-a umflat siropul si a facut multe bule, atunci este gata sau se poate face testul de picurare siropul, cand siropul cade pe lingurita ca o fasole se leaga suficient. am sterilizat borcanele, am turnat gemul fierbinte in borcan, am sigilat bine capacul si am acoperit borcanele cu un prosop si am lasat sa se raceasca.
Ingrediente Dulceata de toporasi
200 g toporasi
1 kg zahar
1/2 l apa minerala
zeama de la o lamaie