Galuste de aur (Aranygaluska)

Timp de preparare 3 ore

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Galuste de aur (Aranygaluska)

Facem un aluat din ingrediente si il lasam la dospit 30 de minute. In acest timp ungem un vas rotund de 26 cm diagonala (sau o cratita mai inalta un pic) cu unt si tapetam cu faina. Amestecam nuca cu zaharul pentru umplutura. Aluatul il intindem mai grosut (cam de doua degete) si taiem din el mici galuste neregulate la forma. Fiacare galusca o ungem cu untul topit si o tavalim prin nuca cu zahar, apoi le artanjam pe toate in forma unsa si pregatita deja. Apoi acoperim cu restul de nuca cu zahar si mai lasam la dospit cam o jumatate de ora. Intre timp facem sosul de vanilie astfel : zaharul cu faina le amestecam, adaugam galbenusurile si putin lapte avand grija sa nu faca cocoloase. Restul laptelui il punem la fiert cu vanilia, si cand a dat in clocot il turnam peste compozitia cu galbenusuri, apoi inapoi in oala la foc mic il ingrosam, pana devine ca un sos. Apoi adaugam si romul la sfarsit. Galustile lasate la dospit le coacem la cuptor la 170 °C , cam 30 de minute, pana se rumenesc frumos. La final va arata ca un tort , compact. Insa le servim rupand cateva galuste pe o farfurie, alaturi de sosul de vanilie. Pofta buna !

Ingrediente Galuste de aur (Aranygaluska)

250 g fraina

25 g zahar praf

25 g unt

20 g drojdie

Putina sare

1 ou intreg

130 ml lapte

Coaja de la o lamaie

Pentru umplutura :

80 g nuca macinata

80 ng zahar

Unt topit

Sosul de vanilie :

750 ml lapte

Vanilie ( esenta de vanilie cand nu aveti betisoare de vanilie)

4 galbenusuri de ou

40 g faina

Putin rom / esenta de rom

Categorii