Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat
Reteta culinara din categoria Dulceata / Gem. Specific Romania. Cum sa faci Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat
Anul acesta voi face de toate din gutui (dulceață, gem și peltea) pentru că am primit multe fructe de la vecini. De fapt, pelteaua și gemul sunt deja în borcane, iar dulceața este programată pentru mâine dimineață... De această dată am aromatizat gemul de gutui cu scorțișoară și cu anason stelat. Inițial am vrut să folosesc și un baton de vanilie, dar mi-am adus aminte că fructele parfumate nu au nevoie de vanilie. În schimb scorțișoara și mai ales anasonul stelat îi dau gemului un gust foarte bun, special, dacă se folosesc cu măsură. În fapt, am făcut o porție mare de 2 în 1! Din 2,500 kg de gutui curățate am făcut 14 borcane de gem și 10 borcane de peltea. Pentru că am vrut să fac și peltea din zeama rezultată la fiert, nu am îndepărtat coaja fructelor în care se află agentul de gelifiere (pectina), iar gemul rezultat a fost mai grosier, așa cum mi se pare că este foarte bun pentru umpluturi. Cine nu vrea să facă și peltea, va curăța coaja și după ce fructele vor fi pasate, va ieși un gem ca o pastă fină. Am preparat gemul în două reprize, dar aici am dat cantitatea totală de ingrediente și de produse finale.
Ingrediente Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat
2,500 kg de gutui (curățate)
2 kg de zahăr tos
2 batoane de scorțișoară
anason stelat (2)
2 lămâi
4 l de apă