Ginataang Bilo-Bilo

Timp de preparare 30 minute

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Ginataang Bilo-Bilo

Cum a venit ideea de a gati azi in stil filipinez? :) Totul a pornit de la prietena mea de origine filipineza care m-a dus intr-o zi, in doua magazine asiatice cu produse alimentare in orasul unde locuim in prezent, Lüdenscheid, Germania. De aici, am pornit sa caut retete pe internet si de a ma consulta cu ea care as putea sa o incerc pentru inceput pentru a nu da gres. Am ales "supa" desert perfecta cat si pentru copii, Ginataang Bilo-Bilo, un deliciu. Prietena mea mi-a spus ca am facut alegerea perfecta! Un deliciu de te lingi pe degete! Pentru ca nu am gasit anumite ingrediente : cartoful dulce si fructul jack (langka), am ales sa inlocuiesc in locul celor doua fructe cu alte fructe exotice la indemana oricui. Prima parte: 1.Intr-un castron se amesteca faina de orez cu apa pentru a face o coca. 2.Eram in graba cumparaturilor de Craciun si am uitat sa iau colorant alimentar. Asa ca, am impartit coca in 3 parti. Prima bila am adaugat aroma de vanilie sau praf de zahar vanilat. A doua bila aroma de lamaie si a treia de portocale. 3.Am framantat pentru a intra bine aroma in pasta. Din aceste bile mari, am creat altele de forme diferite, unele mai mari, altele mai mici. A doua parte: 1.Am framantat pentru a intra bine aroma in pasta. Din aceste bile mari, am creat altele de forme diferite, unele mai mari, altele mai mici. 2.Intr-o oala potrivita se pune la fiert laptele de nuca de cocos, crema de nuca de cocos, laptele de vaca si apa. 3.Se adauga zaharul vanilat, bilele de orez, fructele taiate bucatele potrivite si perlele de tapioca si se lasa la fiert pana cand acestea ies la suprafata. 4.La final se adauga zaharul dupa gust. 5.In tot acest timp se amesteca pentru a nu se prinde tapioca de fundul vasului. La final se pune in castron si se serveste cat este cald. Daca se lasa la frigider, acest desert devine o budinca (pudding), taman bun servit si in acest fel. Desertul este foarte aromat si foarte delicios! La gust aduce cu orezul cu lapte, desi am fost curioasa de ingrediente si astfel am gatit-o. Pofta Buna! P.S In reteta aceasta se adauga si cartoful dulce, cat si fructul Jack sau Langka (desi acesta nici in Germania nu se gaseste, din auzite este foarte scump cat si in Filipine), desi in acest fruct "piperat" il puteti inlocui cu mango sau alte fructe exotice. Cu cat mai multe fructe, cu atatea mai multe arome si vitamine. Oricum data viitoare va fi si in varianta cu bilutele de orez colorate, cat si in compozitie cu cartoful dulce. :)

Ingrediente Ginataang Bilo-Bilo

400 ml crema de coco

500 ml lapte de coco

500 ml lapte de vaca

100 ml apa

2 plicuri zahar de vanilie

125 grame zahar (puteti sa puneti dupa gustul dvs mai putin sau mai mult)

200 gr perle de tapioca (se lasa la hidratat circa 30 de minute pana se dubleaza cantitatea)

fructe exotice:

o conserva de ananas din compot

cateva litchi proaspete

4 banane pitice (saging na Saba). Daca nu se gasesc in Romania aceste banane le puteti inlocui cu cele normale

desi aroma difera doar.

Pentru bilele de orez aveti nevoie de:

o cana de faina de orez fara gluten

1/2 apa

colorant alimentar (optional)

arome fiole

Categorii