Invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide

Reteta culinara Invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide din categoria Dulciuri. Specific Romania. Cum sa faci Invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide

 

N-am mai făcut de câtva timp o învârtită, așa că în urmă cu câteva zile m-am decis să fac una, umplută cu mere și stafide. Am făcut un aluat de post, aromatizat bine cu o portocală (coajă răzuită și zeamă), iar umplutura a contribuit și ea mult la desăvârșirea gustului acestei plăcinte, specific moldovenească. Un motiv important pentru alegerea acestui desert este și economia de timp: se umple și se rulează o singură foaie mare de aluat, ceea ce durează mult mai puțin decât modelarea plăcințelelor obișnuite. Din ingredientele de mai jos am făcut o singură învârtită.

 

INGREDIENTE
Pentru aluat: 300 grame de făină albă 10 grame de drojdie proaspătă 4 lingurițe de zahăr tos 1 praf de sare extrafină 100 ml de apă minerală 50 ml de zeamă de portocală coaja răzuită de la o portocală 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui Pentru umplutură: 6-7 mere 5-6 linguri de zahăr tos 2 linguri de ulei de floarea soarelui 1-2 lingurițe de pudră de scorțișoară 100 grame de stafide aurii 1-2 linguri de esență de rom (opțional) Pentru decor: 1-2 linguri de zahăr pudră

Pentru aluat se pune făina cernută în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul tos, praful de sare și coaja răzuită de portocală.

Se toarnă sucul de portocală și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă zahărul și drojdia, după care se adaugă treptat apa minerală și se încorporează făina. La sfârșit se adaugă uleiul și se frământă, până ce aluatul se omogenizează.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Cât timp aluatul stă la dospit, se pregătește umplutura. Se spală merele, se șterg, se curăță de coajă și se răzuiesc pe răzătoarea mare. Se toarnă cele două linguri de ulei într-o cratiță și apoi se adaugă merele răzuite și zahărul. Se dă cratița la foc mic și se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce scade lichidul lăsat de mere.

Atunci se ia cratița de pe foc și când umplutura s-a răcorit puțin, se adaugă pudra de scorțișoară și se amestecă pentru omogenizare.

Stafidele se opăresc 1 minut cu apă clocotită, se strecoară și apoi se mai țin 2-3 minute în esență de rom.

Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se frământă puțin (1-2 minute) și se întinde o foaie dreptunghiulară, cam de 50 cm lungime. Se unge cu umplutura de mere, după care se presară stafidele.

Se rulează foaia de aluat, pe latura mare, cu umplutura la interior și se pune într-o tavă (cratiță) unsă în prealabil cu ulei de floarea soarelui. Ungeți plăcinta cu puțin ulei (fiind de post, nu puteți să o ungeți cu gălbenuș de ou!).

Se dă tava la cuptor, la foc mediu și când învărtita se rumenește, se scoate și se presară cu zahăr pudră. Se lasă învârtita să se răcească în tavă și abia apoi se scoate, se pune pe un platou și se poate porționa.

Ingrediente Invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide

Pentru aluat:

300 grame de făină albă

10 grame de drojdie proaspătă

4 lingurițe de zahăr tos

1 praf de sare extrafină

100 ml de apă minerală

50 ml de zeamă de portocală

coaja răzuită de la o portocală

2-3 linguri de ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:

6-7 mere

5-6 linguri de zahăr tos

2 linguri de ulei de floarea soarelui

1-2 lingurițe de pudră de scorțișoară

100 grame de stafide aurii

1-2 linguri de esență de rom (opțional)

Pentru decor:

1-2 linguri de zahăr pudră

Categorii