Mere coapte cu sos de cognac
Merele coapte sunt un desert cu o aromă deosebită, un răsfăţ de toamnă. Când m-am apucat de pregătit această reţetă am plecat de la dorul de a savura un măr copt plin de savoare, arome şi gust. Aşa a început poveste merelor coapte cu umplutură de fructe uscate şi o cremă lipicioasă de cognac. Un deliciu!
Instructiuni de preparare Mere coapte cu sos de cognac
Preîncălzim cuptorul la 190 de grade şi ungem cu unt o formă de ceramică sau sticlă termorezistentă pe care dorim să o folosim şi presărăm tava cu 1 lingură de pesmet.
Merele le curăţăm în întregime sau doar pe alocuri, lăsând fâşii de coajă pentru un aspect mai deosebit. Le scobim cu grijă ca să obţinem o căsuţă numai bună de umplut, dar având grijă să nu găurim fundul mărului. În partea inferioară, înainte de scobire, eu am tăiat o feliuţă foarte mică pentru a permite merelor să aibă o stabilitate cât mai bună. După ce le-am scobit le umplem cu fructele uscate pe care le-am amestecat în prealabil cu toate condimentele minunate pentru acest desert – scorţişoara, nucşoara şi ghimbirul. Aşezăm merele în formă şi trecem la prepararea sosului.
Laptele cu zahărul bun îl punem într-o crăticioară pe foc, păstrând puţin lapte pentru a-l combina cu amidonul. Când zahărul este complet topit adăugăm cognacul şi aducem totul la punctul de fierbere. Adăugăm amidonul amestecat bine cu cele 2-3 linguri de lapte pe care le-am păstrat separat şi lăsăm pe foc să fiarbă puţin pentru a se îngroşa.
Cu o lingură turnăm cremă în fiecare măr, iar dacă ne mai rămâne cremă o punem şi pe ea în tavă – va fi delicioasă.
La final amestecăm cele 2 linguri de pesmet rămase cu 2-3 linguri de zăhăr brun şi garnisim merele – vor forma o crustă delicioasă.
Introducem merele la cuptor pentru 20-25 de minute şi apoi le servim cu sosul de cognac.
Ingrediente Mere coapte cu sos de cognac
4 mere de dimensiuni egale
fructe uscate cât mai variate – eu am ales varianta tropicală cu cocos, smochine, curmale, stafide şi ananas
unt pentru uns forma
2-3 linguri pesmet
2-3 linguri zahăr brun
condimente specifice merelor – 1 linguriţă scoriţoară, un vârf de nucşoară şi un praf de ghimbir
Sos de cognac
250 ml lapte
5 linguri zahăr brun
3 linguri amidon
50-60 ml cognac