Mere coapte cu sos de cognac

Merele coapte sunt un desert cu o aromă deosebită, un răsfăţ de toamnă. Când m-am apucat de pregătit această reţetă am plecat de la dorul de a savura un măr copt plin de savoare, arome şi gust. Aşa a început poveste merelor coapte cu umplutură de fructe uscate şi o cremă lipicioasă de cognac. Un deliciu!

Timp de preparare 40 minute

Dificultate Usor

Sursa reteta PetitChef.ro

Instructiuni de preparare Mere coapte cu sos de cognac

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade şi ungem cu unt o formă de ceramică sau sticlă termorezistentă pe care dorim să o folosim şi presărăm tava cu 1 lingură de pesmet.

Merele le curăţăm în întregime sau doar pe alocuri, lăsând fâşii de coajă pentru un aspect mai deosebit. Le scobim cu grijă ca să obţinem o căsuţă numai bună de umplut, dar având grijă să nu găurim fundul mărului. În partea inferioară, înainte de scobire, eu am tăiat o feliuţă foarte mică pentru a permite merelor să aibă o stabilitate cât mai bună. După ce le-am scobit le umplem cu fructele uscate pe care le-am amestecat în prealabil cu toate condimentele minunate pentru acest desert – scorţişoara, nucşoara şi ghimbirul. Aşezăm merele în formă şi trecem la prepararea sosului.

Laptele cu zahărul bun îl punem într-o crăticioară pe foc, păstrând puţin lapte pentru a-l combina cu amidonul. Când zahărul este complet topit adăugăm cognacul şi aducem totul la punctul de fierbere. Adăugăm amidonul amestecat bine cu cele 2-3 linguri de lapte pe care le-am păstrat separat şi lăsăm pe foc să fiarbă puţin pentru a se îngroşa.

Cu o lingură turnăm cremă în fiecare măr, iar dacă ne mai rămâne cremă o punem şi pe ea în tavă – va fi delicioasă.

La final amestecăm cele 2 linguri de pesmet rămase cu 2-3 linguri de zăhăr brun şi garnisim merele – vor forma o crustă delicioasă.

Introducem merele la cuptor pentru 20-25 de minute şi apoi le servim cu sosul de cognac.

Ingrediente Mere coapte cu sos de cognac

4 mere de dimensiuni egale

fructe uscate cât mai variate – eu am ales varianta tropicală cu cocos, smochine, curmale, stafide şi ananas

unt pentru uns forma

2-3 linguri pesmet

2-3 linguri zahăr brun

condimente specifice merelor – 1 linguriţă scoriţoară, un vârf de nucşoară şi un praf de ghimbir

Sos de cognac

250 ml lapte

5 linguri zahăr brun

3 linguri amidon

50-60 ml cognac

Categorii