Mucenici moldovenești, de post

Reteta culinara Mucenici moldovenești, de post din categoria Dulciuri. Cum sa faci Mucenici moldovenești, de post

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Mucenici moldovenești, de post

 

De obicei pregătesc mucenicii moldovenești, de dulce, însă anul acesta i-am făcut de post. Am adăugat curcuma (turmeric), care i-a dat o culoare frumoasă, că nici nu am simțit lipsa ouălor, dar și aromat de la vanilie și lămâie. I-am însiropat bine și au ieșit buni ca o prăjitură. Pe unii i-am decorat cu nucă, tradițional, iar pe câțiva am presărat cocos, pentru că sora mea iubește cocosul.

 

INGREDIENTE
Pentru aluat: 10 g drojdie uscată, 400 ml apă, 80+30 ml ulei, 1 linguriță sare, 5 ml îndulcitor, 1 linguriță esență de vanilie, 1 linguriță coajă rasă de lămâie, O jumătate de linguriță curcuma (turmeric), 570 g făină, Pentru însiropat: 700 ml apă, 1 linguriță coajă de portocală (în zahăr la borcan), 5 ml îndulcitor, Pentru decor: Mieji de nucă, după gust, Nucă măcinată, după gust, Nucă de cocos, după gust, Stafide, după gust

Se pregătește aluatul: se amestecă drojdia uscată cu 100 g făina, se face un spațiu în mijloc, se toarnă apa caldă, se adaugă îndulcitorul, curcuma (eu am pus o jumătate de linguriță, însă se poate pune doar un vârf, pentru că are o culoare intensă), esența de vanilie, coaja de lămâie, sare, dar și 80 ml ulei. Apoi se adaugă făină câtă cere aluatul, până se obține un aluat consistent. Eu am avut nevoie, în total, de 570 g de făină la acest pas.

Se frământă aluatul, aprox 5 minute, iar la procesul de frământare se adaugă aprox 30 ml ulei (nu tot odată, ci teptat, atât cât avem nevoie).

Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu folie alimentară, pentru o oră.

Se împarte aluatul în jumătate, apoi fiecare jumătate, iar în jumătăți, și tot așa, ca să obținem bucăți mici, dar egale. Eu am pregătit 16 astfel de bile. Se întinde fiecare bilă de aluat, cu podul palmelor, sub formă unui șnur, pe care îl lungim. Apoi se ia fiecare șnur și se aranjează sub formă de 8, într-o tavă pregătită cu foaie de copt. Se decorează cu mieji de nucă și stafide, dar nu prea mult, pentru că scopul e să-i decorăm la final. Eu am obținut 3 tăvi.

Se lasă acum mucenicii, în tavă, la dospit, pe masă, o oră.

Apoi se dă fiecare tavă de mucenici la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 30 de minute.

Se fierb într-un ibric, pe foc mic: apa împreună cu îndulcitorul și coaja de portocală (ținută în zahăr la borcan), aprox 5 minute, apoi se dă de pe foc.

Când se scot mucenicii din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt și se toarnă siropul fierbinte peste ei. Se ung cu miere și se presară peste ei nucă măcinată și/sau nucă de cocos,

Porții: 16 mucenici

Timp de pregătire: 2h 30 min

Timp de coacere: 30 min*3 tăvi

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/03/mucenici-moldovenestide-post.html

Ingrediente Mucenici moldovenești, de post

Pentru aluat:

10 g drojdie uscată,

400 ml apă,

80+30 ml ulei,

1 linguriță sare,

5 ml îndulcitor,

1 linguriță esență de vanilie,

1 linguriță coajă rasă de lămâie,

O jumătate de linguriță curcuma (turmeric),

570 g făină,

Pentru însiropat:

700 ml apă,

1 linguriță coajă de portocală (în zahăr la borcan),

5 ml îndulcitor,

Pentru decor:

Mieji de nucă, după gust,

Nucă măcinată, după gust,

Nucă de cocos, după gust,

Stafide, după gust

Categorii