Opéra-desertul suprem

Opera, un desert frantuzesc rafinat care impresioneaza prin gust, textura, aspect si combinatii de arome. Opera, desertul suprem!

Timp de preparare 2 ore si 8 minute

Dificultate Dificil

Sursa reteta PetitChef.ro

Instructiuni de preparare Opéra-desertul suprem

Blatul Joconde : In castronul unui mixer, puneti cele 4 oua, zaharul pudra si migdale pudra. Bateti la viteza maxima timp de 5 minute: amestecul trebuie sa se dubleze in volum.

Adaugati untul topit si amestecati. Apoi adaugati faina cernuta si amestecati usor cu spatula.

Bateti albusurile de ou pana cand sunt ferme si incorporati-le usor la amestec; folositi miscari usoare, de sus in jos.

Pe o tava de copt acoperita cu hartie de pergament, puneti 2/3 din aluat. Intindeti bine pentru a face un dreptunghi mare de 25 cm pe 45 cm. Urnati restul de aluat pe alta tava si formati un patrat de 25 cm pe 25 cm.

Gatiti timp de 8-10 minute la 180° C. După gatire, acoperiti blaturile cu folie de plastic, astfel incat sa nu se usuce. Dati deoparte.

Ganache de ciocolata : Puneti frisca lichida la incalzit. Intr-un castron, puneti ciocolata rupta bucati si turnati frisca lichida fierbinte peste ea.

Se amesteca pana cand obtineti un amestec omogen. Ciocolata trebuie sa se topeasca complet. Se lasa sa se raceasca, la temperatura camerei.

Siropul cu cafea : Se amesteca cafeaua fierbinte cu zaharul si romul. Se lasa deoparte

Crema cu cafea si unt : In castronul robotului, puneti galbenusurile . Intr-o cratita puneti apa si zaharul si aduceti la fierbere. Puneti termometrul si asteptati pana ajunge la temperatura de 115° C.

Cand temperatura este atinsa, porniti mixerul la viteza medie / joasa si turnati incet siropul net peste galbenusuri. Aveti grija sa nu-l turnati pe marginea bolului - se va intari imediat.

Dupa ce ati turanti tot siropul, bateti galbenusurile la viteza maxima, pana cand vasul se raceste (aproximativ 5 minute). Galbenusurile se vor albi si se vor dubla in volum.

Apoi adaugati untul putin moale. Acesta trebuie sa fie incorporat in amestecul anterior.

Cand tot untul este bine incorporat, adaugati ness-ul, extractul de vanilie si amestecati bine. Puneti ness in functie de gustul dvs.

Folosind cadrul de patiserie, taiati 3 patrate din blatul Joconde.

Montarea : Pe platoul de servire, puneti cadrul de patiserie. Puneti un blat patrat in partea de jos si insiropati cu siropul preparat anterior, folosindu-va de o pensula.

Puneti jumatate de crema de unt peste blatul insiropat înmuiat (folosirea unei pungi de patiserie va poate ajuta). Intindeti crema. Acest lucru poate fi complicat, deoarece crema de unt poate aluneca de pe blatul insiropat.

Puneti un nou patrat de blat peste crema de unt si apasati usor pentru a avea un strat uniform. Insiropati cu siropul de cafea si adaugati ganache de ciocolata. Intindeti intr-un strat uniform.

Puneti ultimul blat si insiropati-l, apoi aplicati restul de crema unt este el. Incercati sa intideti crema bine in strat neted. Puneti Opera la rece de cel puțin 2 ore.

Glazura : Se topeste ciocolata si se adauga uleiul. Se amesteca bine. Scoateti Opera din frigider.

Turnati ciocolata peste Opera si inclinati cadrul pentru a intinde ciocolata pe intreaga suprafata. Puneti in frigider timp de 15 minute, astfel incat sa se intareasca ciocolata.

Treceti varful unui cutit in jurul cadrului inainte de a demonta Opera. Apoi taiati marginile astfel incat acestea sa fie curate.

Folosind un creion de patiserie sau un cornet, scrieti Opera pe prajitura si puneti in frigider pentru cateva minute.

Gata!

Ingrediente Opéra-desertul suprem

blatul Joconde :

4 oua

125 gr migdale pudra

125 gr zahar pudra

20 gr unt

30 gr faina

3 albusuri

Ganache cu ciocolata :

120 ml frisca lichida (30% grasime)

120 gr ciocolata

Siropul cu cafea :

80 ml de cafea

50 gr zahar

1 lingurita de rom

Crema cu cafea si unt :

4 galbenusuri

100 gr zahar

30 ml apa

160 gr unt moale

2 lingurite de cafea ness

1 lingurita extract de vanilie

Glazura:

130 gr ciocolata

15 gr ulei de floarea soarelui

Categorii