Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca
Instructiuni de preparare Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca
Facem o maia din drojdie, o lingura de miere, o ceasca de faina si 2 cesti de apa - ideea e sa fie ca smantana groasa. Lasam maiaua sa cresca, la loc cald, 15 minute.
Facem aluatul din maia, 1ou, sare, faina si apa. Mixam foarte bine, adaugand apa treptat, pana iese un aluat ferm.
Prima crestere a aluatului - lasam ligheanul langa un loc cald (pe aragaz), acoperit, timp de 30 de minute (aproximativ).Punem alautul pe masa de framantat, presarata cu faina si incepem sa il framantam, adaugand uleiul. Framantam rulandu-l si apasandu-l, asa este mai a usor.
Daca aluatul se lipeste, incepem sa il trantim usor de masa, pe toate partile; oricum e bine sa facem si aceasta operatiune, pentru ca aluatul devine mai pufos si nu mai trebuie framantat prea mult. Punem aluatul din nou la crescut, timp de 40 de minute, linga ochiul aragazului. Va creste mult.
Incepem sa modelam painea:impartim aluatul in 3; formam 3 rulouri pe care le impletim; nu se cere mare dexteritate; de obicei, painea iese ceva mai lunga decat tava, si atunci o presam usor cu mainile, de la capete spre centru, pana de vine cat tava; tot in acest fel corectam distributia aluatului, daca cumva facut o paine mai subtire intr-o parte.
Punem painea in tava si o mai lasam sa creasca 15 minute; modelat 2 trandafiri, dar la copt au luat-o razna.Dupa ce a crescut painea, o ungem cu celalalt ou, presaram mac si o dam la copt in cuptorul infierbantat dinainte; se coace la un foc mediu.Painea mea a crescut atat de mult incat a ajuns la tavanul cuptorului si nu puteam s-o scot. De fapt, trebuia s-o pun intr-o tava mai mare, cum sunt acelea pentru cozonaci mari.Cand repetat reteta, recent, am facut din aceeasi cantitate 2 paini potrivite.
Ingrediente Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca
La 1 kg de faina punem
2 oua,
o ceasca cu ulei
o lingurita cu sare
60 g de drojdie
o lingura de miere
mac, susan.