Instructiuni de preparare
Pasca moldoveneasca cu branza dulce si aluat de cozonac
La noi in Moldova nu este Paste fara pasca cu branza dulce, aceasta fiind o traditie, care se mosteneste de la strabunii nostri! Desigur ca sunt nelipsite de pe masa acestei frumoase sarbatori crestine, alaturi de cozonac, ouale frumos vopsite si fripturica de miel. Cand fac aluatul de cozonac tot timpul tin cont ca trebuie sa fac si 2 sau 3 pasti, una cu branza dulce alta cu ciocolata, sau cu branza dulce si stafide si inca una cu fructe confiate. Eu va voi prezenta pasca cu branza dulce si stafide, pentru care avem nevoie de 350 g de aluat de cozonac. Deci din aluatul de cozonac pe care l-am plamadit, dupa ce a crescut bine am cantarit 350 g pentru pasca noastra. Acum pregatim umplutura : punem branza de vaci intr-un bol si o mixam pana cand devine fina si cremoasa. Branza proaspata trebuie lasata inainte la scurs, intr-o sita, minim 2 ore. Eu de obicei o amestec cu putin zahar, in felul acesta vom elimina aproape tot zarul din branza. Dupe ce s-a scurs bine vom adauga untul moale, taiat in bucatele si continuam sa mixam, pana la omogenizare.Vom adauga ouale pe rand, unul cate unul, apoi vom adauga restul de zahar si vom continua sa mixam. Adaugam smantana, coaja de lamaie, esenta de vanilie si rom si mai mixam pana la omogenizarea completa. La sfarsit vom pune grisul si faina si vom amesteca pana la incorporarea totala. Daca doriti voi mai puteti pune si alte arome dupa plac in umplutura. Stafidele fie le puneti uscate fie le lasati in apa calduta cu putin rom, dar inainte de a le pune in branza le stoarceti bine de lichidul in care au stat, apoi amestecati cu o spatula. Eu am folosit pentru coacere o tava cu peretii detasabili pe care am uns-o bine cu un cub de unt, tava mea a avut diametrul de 24 cm. Inainte de a pune aluatul de cozonac am imbracat partea de jos cu hartie de copt. Mai intai incalzim cuptorul si apoi ne vom ocupa de pasca. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il punem pe masa de lucru care a fost unsa cu putin ulei sau presarata cu putina faina. Scoatm o bucata mica din aluat pentru a face un decor deasupra, sau o cruce, iar restul il vom imparti in 2 bucati. Prima bucata o vom intinde pe masa de lucru intr-o forma rotunda, cu diametru mai mare decat tava noastra si o vom aseza in tava ridicand usor marginile. Turnam in mijloc, cu atentie, umplutura de branza, fara sa murdarim marginile aluatului. Din cealalta bucata de aluat vom modela cu mainile umezite cu putin ulei 2 snururi rotunde, cu lungimea de aproximativ 90 cm pe care le vom rasuci impreuna, apoi vom acoperi cu acest snur rasucit marginile tavii, peste compozitia de branza, iar la final le unim capetele, astfel formand o coronita. Acest snur rasucit il puteti pune fie inainte de a pune umplutura sau dupa ce ati pus umplutura. Din bucata mica care am oprit-o pentru decor, fie facem o cruce, o floare, fie orice doriti voi. Lasam pasca sa mai creasca in tava aproximativ 20 minute, dupa care vom bate cele 2 galbenusuri cu laptele caldut si vanilie, apoi vom unge toata pasca, iar restul de ou il vom intinde uniform peste compozitia de branza.(urmariti si pozele postate). Punem pasca in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru aproximativ 50-60 de minute. Cand pasca este frumos rumenita, iar crema de branza este ferma o scoatem din cuptor si pentru a-i da un luciu frumos o putem unge cu doua linguri cu miere, sau cu putin sirop de zahar amestecat cu o lingurita de ulei. O lasam sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi desfacem inelul detasabil, o scoatem pe o farfurie si o putem felia. Va doresc: Pofta buna ! Specific: Romania