Peltea din piersici rosii si gutui

Reteta culinara Peltea din piersici rosii si gutui din categoria Dulceata / Gem. Cum sa faci Peltea din piersici rosii si gutui

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Peltea din piersici rosii si gutui

 

Pentru ca am avut persici rosii din belsug, am facut gem, am facut dulceata si parca era pacat de cojile alea frumoase sa le arunc, asa ca am adunat si bruma de gutui , multe deja stricate din pom, le-am facut felul transformandu-le intr-o delicioasa peltea. Peltea ce-mi aduce aminte de mamaia mea ( mama tatalui ) , ea era specialista in dulceturi si peltele. Ne servea peltea intr-un pahar inalt, in care punea 2 lingurite de peltea si turna apa rece peste, era un deliciu , mai ales cand era foarte cald. Peltea conform dictionarului :Produs alimentar fabricat din suc de fructe fiert cu zahar, inchegat cu o masa gelatinoasa, elastica si transparenta, asemanatoare cu jeleul. 

 

INGREDIENTE
coji de piersici rosii cam de la cca 5 kg de piersici coji si cotoare de gutui de la cca 2 kd de gutui apa cat sa acopera de cca 3 degete amestecul de coji Zeama obtinuta dupa fierberea cojilor procent de 1:1 , adica 1 l zeama de fructe si 1 kg zahar 3 l zeama- atata am obtinut eu 3 kg zahar

Intr-un tuci am pus cojile de piersici si gutui, am adaugat apa cat sa treaca de 3 degete peste coji si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce cojile au devenit moi. Am strecurat zeama, am masurat-o, am obtinul 3 l de zeama. Am pus zeama intr-o oala cu fund dublu am adaugat zaharul si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce a scazut aproape la jumatate. Am facut proba, am pus intr-un paharel peltea si am bagat paharelul la congelator.Am pus pelteaua fierbinte in borcane sterilizate, am capacit borcanele, le-am acoperit cu o patura si le-am lasat sa se raceasca.

Ingrediente Peltea din piersici rosii si gutui

coji de piersici rosii cam de la cca 5 kg de piersici

coji si cotoare de gutui de la cca 2 kd de gutui

apa cat sa acopera de cca 3 degete amestecul de coji

Zeama obtinuta dupa fierberea cojilor procent de 1:1 , adica 1 l zeama de fructe si 1 kg zahar

3 l zeama- atata am obtinut eu

3 kg zahar

Categorii