Placinta cu mere, nuci si aluat cu vin

Timp de preparare o ora si 40 minute

Dificultate Ridicata

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Placinta cu mere, nuci si aluat cu vin

Pentru umplutura: Aveam merele gata, asa ca le-am scos din congelator si le-am lasat la temperatura camerei sa se dezghete. In continuare se prajesc merele rase impreuna cu 5 linguri de zahar, iar cand sunt fierte si moi, se iau de pe foc, se adauga scortisoara si se amesteca. Se lasa la racit. Se pun apoi merele intr-o strecuratoare peste un vas adanc, iar sucul care se stoarce nu se arunca, pentru ca va fi de folos in final. Pentru aluat: se pune margarina rece pe răzătoare, se adaugă puțină făină și zahăr și se amestecă pentru a obține o compoziție sfărâmicioasă. Faceți un spațiu în mijloc, adăugați drojdia, vinul, apa, sarea și amestecați. Adăugați câtă făină doriți, amestecând și frământând până obțineți un aluat bun de întins, dar moale și pufos. Dați la frigider pentru o jumătate de oră. Pentru a fi mai ușor de lucrat, împărțiți aluatul în două bucăți inegale: bucata mică pentru bază și bucata mare pentru blat. Se intinde primul aluat intr-o foaie subtire pe masa presarata cu faina si se transfera pe o tava de copt. Se presara cu nuca macinata, se intinde umplutura de mere, apoi se presara din nou nuca macinata. Excesul de aluat se pliază peste plăcintă. Celălalt aluat se întinde pe o foaie mai groasă și din ea se taie ornamente pentru a orna plăcinta. Aceste ornamente sunt mai minuțioase, dar îmi plac foarte mult. Ungeți plăcinta cu sucul de mere lăsat anterior (sau apă) și stropiți cu zahăr vanilat. Coaceți la foc mic spre mediu până se rumenesc. Timp de preparare: aprox. 1h. Timp de coacere: aprox. 40 min.Placinta obtinuta este destul de mare, cantareste 2 kg si este suficienta pentru 20 de persoane. Poftă bună! Daca iti place reteta mea, o gasesti si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html

Ingrediente Placinta cu mere, nuci si aluat cu vin

Pentru umplutură:

1.2 kg mere rase

5 linguri zahăr

1/2 linguriţă scorţişoară

Pentru aluat:

250 g unt sau margarină

Aprox 900 g făină

1 plic drojdie uscată

1 linguriţă zahăr

250 apă minerală

250 vin alb

2 linguriţe sare

În plus: 5 linguri nucă măcinată

Pentru decorat:

sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat

Categorii