Prăjitura Baiadera
Aceasta este o rețetă foarte simplă care nu necesita coacere.
Instructiuni de preparare Prăjitura Baiadera
Într-o cratiță se pun pe foc zahărul și apa. După ce începe să clocotească se lasă să fiarbă cam 4-5 minute, cât să se lege siropul. Se adaugă nucile măcinate și se amestecă în continuare pe foc aproximativ 1 minut.
Se trage cratița de pe foc, se adaugă biscuiții măcinați (împreuna cu resturile de prajitură fin măcinate, dacă folosiți) și se amestecă bine. Se adaugă untul și esența de vanilie și se amestecă în compoziție până când se topește untul complet. Se împarte compoziția obținuta în două părți, iar una dintre ele se amestecă omogen cu 1 lingura de cacao. Trebuie sa obțineți un "aluat" nelipicios și ușor de modelat.
Se presează compoziția deschisă la culoare, călduță înca, într-un strat uniform, într-o tavă căptușită cu folie alimentară(tavă să nu fie mai mare de 20Ã26 cm., dacă se folosește o tavă și mai mică de atât, prăjitura iese mai înaltă). Imediat se presează deasupra compoziția cu cacao, netezind-o bine (cel mai la îndemână e cu degetele unse ușor cu ulei).
Se dă prăjitura la frigider pentru o oră, timp în care se va întări bine, apoi se răstoarnă, se îndepărtează folia și se glazurează pe suprafață cu glazura obținută topind pe aburi ciocolata cu 2 linguri de smântână pentru frișcă și cu 1 lingură de ulei. După ce se întărește glazura, se taie în bucăți potrivite cu un cuțit înmuiat mereu în apă fierbinte.
Ingrediente Prăjitura Baiadera
300 g biscuiţi sfărâmaţi
100 g rahat divers colorat
300 g zahăr
150 ml apă
150 g nuci măcinate
150 g unt
2 linguri de cacao
pudră de vanilie
100 g ciocolată menaj
2 linguri de frişcă lichidă
1 lingură ulei