Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

Reteta culinara Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie din categoria Dulciuri. Cum sa faci Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

 

Ieri, dupa o ploaie pe cinste, am cules ultimile capsunici. Le-am zis capsunici pentru ca au fost tare micute si dragalase, numai bune de dulceata si de un desert savuros, mai ales ca maine este 1 iunie- Ziua internationala a copilului. Nu puteam sa ratez evenimentul si sa nu-i dedic un dulce , asa ca aseara pe la apus m-am pus pe treaba, am combinat, am schimbat pe parcurs combinatiile initiale, pana la urma m-am hotarat si a iesit ce o sa va prezint in imagini si in scris. La multi ani, copile ! mic sau mare, nu conteaza varsta.

Blat 35/24 cm tava cu pereti detasabili 4 oua M un praf de sare 120 g zahar 100 g faina 20 g cacao 30 ml ulei 40 ml lapte cu 3,5 % grasime 1/2 lingurita cu zeama lamaie 1 pliculet vanilie borbon Pt. uns blatul 250 g dulceata de capsuni legata mai bine, blendata Crema 5 oua M 200 g zahar 300 ml lapte cu 3,5 % grasime 20 g gelatina + 100 ml apa rece 500 ml smantana pt. frisca cu 36 % grasime 30 g zahar pudra 300-400 g capsini mici, scurse bine de apa Glazura 200 g nuci prajite si taiate grosier 200 g ciocolata Callebaut 54,5% cacao 200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime

Blat: Am folosit o tava cu pereti detasabili, 35/24 cm, tapetata cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri. Am mixat albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Galbenusurile impreuna cu laptele, uleiul si vanilia bourbon, le-am mixat 2 min  apoi le-am incorporat in bezea cu miscari lente de jos in sus. La final am incorporat faina si cacaoua cernute, le-am incorporat cu miscari lente de jos in sus. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, am turnat compozitia in tava, am dat tava la cuptor pt. cca 25 min sau pana trece testul scobitorii. Am scos tava din cuptor  si am lasat sa se raceasca blatul. Apoi am pregatit tava in care am copt blatul pentru urmatoarea etapa a prajiturii. Am imbracat tava in folie alimentara, pe margini am asezat folie acetata si apoi am pus blatul racit, peste blat am intins dulceata de capsuni blendata ( eu am avut o dulceata de vreo 4 ani care sa transformat in consistenta unui jeleu). Apoi m-am apucat sa fac crema.

Crema: Am pus geltina la hidratat in apa rece. Intr-un castron de inox am pus ouale, zaharul si am mixat cca 3-4 min, apoi am adaugat laptele si am omogenizat. Am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana am ajuns la temperatura de 75 grade ( cca 12-14 min daca nu aveti termometru). Am luat vasul de pa baia de abur, am lasat cca 5 min, apoi am incorporat gelatina hidratata. Am amestecat bine si am lasat sa scada temperatura la 30-35 grade ( cca 30 min). Intre timp am pus smantana pt. frisca, rece de la frigider, intr-un recipient mai inalt, am adaugat zaharul pudra si am mixat pana am obtinut o frisca ferma. Am incorporat frisca obtinuta in crema racita ( 30-35 grade), am adaugat capsunile scurse bine de apa, apoi am turnat compozitia peste blatul uns cu dulceata de capsuni blendata. Am bagat tava in frigider pentru cca 2 ore, apoi am facut glazura.

Glazura : Intr-n castron de inox am pus ciocolata si smantana pt. frisca, am asezat castronul pe baia de abur si am amestecat pana ce ciocolata a devenit fluida. Am luat castronul de pe baia de abur si am mixat-o cca 3-4 min. Am scos tava de la frigider, am presarat nuca taiata grosier, apoi am intins glazura de ciocolata, asa calda, am nivelat si am dat tava din nou la frigider pana a doua zi. 

Am doua zi am scos tava din frigider, am scos peretii detasabili, mi-am pregatit o oala cu apa fierbinte, un cutit cu lama lata, l-am trecut prin apa fierbinte, am taiat marginile intai, apoi am portionat in 24 bucati. Am decorat cu capsini si frunze de menta.

Ingrediente Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

Blat 35/24 cm tava cu pereti detasabili

4 oua M

un praf de sare

120 g zahar

100 g faina

20 g cacao

30 ml ulei

40 ml lapte cu 3,5 % grasime

1/2 lingurita cu zeama lamaie

1 pliculet vanilie borbon

Pt. uns blatul

250 g dulceata de capsuni legata mai bine, blendata

Crema

5 oua M

200 g zahar

300 ml lapte cu 3,5 % grasime

20 g gelatina + 100 ml apa rece

500 ml smantana pt. frisca cu 36 % grasime

30 g zahar pudra

300-400 g capsini mici, scurse bine de apa

Glazura

200 g nuci prajite si taiate grosier

200 g ciocolata Callebaut 54,5% cacao

200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime

Categorii